193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» Laptele crud si sanatatea

Laptele crud si sanatatea

      Trimite pe mail Printeaza
Laptele crud si sanatatea
Consumul de produse lactate este recomandat de orice doctor.
Datorita faptului ca ele sunt o sursa buna de calciu, ajuta la dezvoltarea si intarirea sistemului osos.

Ce anume stim insa despre laptele crud, in afara de faptul ca... nu este fiert? Mai nimic.
Bunicii il consumau imediat ce il colectau. Noi, in schimb, preferam sa-l fierbem, iar asta poate din cauza ca nu ne place mirosul ori avem impresia ca nu e chiar sigur pentru sanatate. Totusi, el are multe beneficii!

Laptele crud este o sursa de: vitamine (A, B, C, D, E, K) si minerale (fosfor, magneziu).

Beneficii pentru sanatate
- contine 20 de aminoacizi de care avem nevoie pentru metabolizarea nutrientilor, iar asta inseamna ca stimuleaza dezvoltarea organismului. Spre deosebire de acesta, laptele pasteurizat este mai putin eficient, intrucat este supus unui proces de incalzire (afecteaza absorbtia nutrientilor de catre organism, dar si structura aminoacizilor);
- contine bacterii "bune";
- imunoglobulinele din laptele crud intaresc organismul pentru a rezista in fata virusurilor si a bacteriilor, dar diminueaza si simptomele astmului sever (nu acelasi lucru se poate spune despre laptele pasteurizat);

- contine foarte multe enzime. Daca unele dintre acestea ne feresc de infectii, altele favorizeaza digestia;
- cam doua treimi din grasimile din laptele crud sunt saturate. Acestea ajuta la dezvoltarea membranelor celulelor si hormonilor-cheie, furnizeaza energie pentru organele mai sensibile si servesc drept "vehicul" pentru transportarea vitaminelor liposolubile;
- laptele crud are in structura si apa, si vitamine liposolubile;



- contine 18 acizi grasi, printre care si acidul linoleic. Despre acestia se stie ca nu pot fi produsi de organismul uman. Daca preferi laptele fiert, ar trebui sa stii ca pasteurizarea compromite destul de mult actiunea lor, iar omogenizarea ii transforma in toxine, putandu-se vorbi chiar si de consecinte mai grave (aparitia celulelor canceroase, spre exemplu);
- contine lactoza, carbohidratul primar, enzima pe care unele persoane nu o pot produce (adica cele cu intoleranta la lactoza). Asadar, acestea nu pot bea lapte fiert, dar pot consuma lapte crud fara probleme (lactoza e distrusa atunci cand are loc pasteurizarea).

Pe de alta parte, conform unor studii mai recente, laptele crud te expune mai multor toxiinfectii alimentare spre deosebire de cel fiert.
De ce? Pentru ca pasteurizarea impiedica dezvoltarea bacteriilor. Asadar, decizia finala, in ceea ce priveste alimentatia, ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-06-02 Vizualizari: 1541


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Laptele crud si sanatatea, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Galangal
Galangalul este denumirea generica pentru o specie de plante originare din Asia de S-E folosite pe p...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Florile fac intotdeauna oamenii mai buni, mai fericiti si mai de ajutor; ele sunt raze de soare, mancare si medicament pentru suflet"
Luther Burbank
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro