193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit cu patrunjel

Sfaturi pentru gatit cu patrunjel

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit cu patrunjel
Patrunjelul proaspat da aroma tuturor mancarurilor in care este pus.

Oricat de buna ai fi facut mancarica de cartofi ori ciorba, se vede o diferenta clara in ceea ce priveste gustul imediat ce presari cateva frunze de patrunjel proaspat tocat.
Nu acelasi lucru se poate spune, insa, despre patrunjelul uscat.

Selectie si depozitare
- cumpara patrunjel cat mai proaspat, fara pete ori cu frunze foarte mari (acestea sunt semn ca patrunjelul este "imbatranit");
- ca sa-l cureti bine, ori il cufunzi intr-un bol cu apa rece, ori il tii sub un jet;
- daca nu-l folosesti pe tot in ziua in care l-ai cumparat, pune-l cu tulpinile intr-un vas cu apa si baga-l in frigider. Alta varianta ar fi sa-l invelesti in prosoape absorbante de bucatarie umede, sa-l bagi intr-o punga de plastic si apoi sa-l pui in frigider. Astfel rezista 3-5 zile;
- patrunjelul mai poate fi tinut si in congelator. Mai intai toaca-l, apoi pune-l in pungi pentru congelator sau presara-l in forma de gheata si toarna apa pe el. La inghetat rezista pana la 6 luni.

Sfaturi de la gospodine
- dupa ce l-ai spalat, nu-l pune la scurs, ci scutura-l cu putere de cateva ori. Astfel va cadea excesul de apa;
- il poti pune in mancare imediat ce l-ai spalat sau, mai intai, il usuci cu niste prosoape absorbante de bucatarie;
- avantajul patrunjelului uscat consta in faptul ca poate fi folosit intr-o perioada mult mai indelungata decat cel proaspat (daca e pus intr-o punga care se inchide ermetic, isi pastreaza aroma in jur de un an);
- nu-l toca foarte mult, ca sa nu para strivit. Ca sa-ti fie mai usor cand il tai, foloseste foarfece cu 5 lame;



- in mancare nu se pun si tulpinile de patrunjel, ci doar frunzele;
- patrunjelul face parte din amestecul frantuzesc de ierburi aromatice, alaturi de crengute de cimbru si frunze de dafin;
- puse in ciorbe si supa, frunzele de patrunjel limpezesc mancarea, intrucat contin multa clorofila;
- daca intr-o reteta scrie ca trebuie sa pui o lingura de patrunjel proaspat tocat, dar nu ai, atunci presara o lingurita de patrunjel uscat;
- in mancaruri se poate pune si radacina de patrunjel. Fie o toci mai marunt, fie o dai pe razatoare, ea este destul de aromata (e varianta perfecta din sezonul rece).

Bine de stiut!
Si patrunjelul se asorteaza cu diverse mancaruri.
Spre exemplu, sortimentul cu frunze usor crete sau ondulate are cea mai discreta aroma, de aceea este indicat pentru mancarurile reci, inclusiv pentru maioneza.
Patrunjelul cu frunze late, pe de alta parte, are o aroma mai puternica si se pune in mancarurile fierbinti, regasindu-se foarte des in retetele italiene.

Idei de retete aromate cu patrunjel: ravioli cu sos de unt, tarta quiche, pizza mic dejun, salata de legume, friptura de miel cu garnitura de legume asezonate cu patrunjel, cotlet de porc cu mango etc.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-06-02 Vizualizari: 1350


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit cu patrunjel, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Syzygium anisatum
Syzygium anisatum este un arbore tropical inalt, foarte rar, originar din Australia, care produce fr...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Foamea-i cel mai bun bucatar"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro