193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum se conserva ierburile aromatice

Cum se conserva ierburile aromatice

      Trimite pe mail Printeaza
Cum se conserva ierburile aromatice
Ierburile aromatice, ingredientul secret al gospodinelor, pot fi conservate in diverse feluri, si anume: prin uscare, prin congelare si in ulei.
Metoda pe care o alegi depinde de planta, dar si de preferintele tale ori de ce anume vrei sa gatesti.

Primul pas, indiferent de tehnica, este sa speli ierburile aromatice, dar nu oricum... Ideal este sa pulverizezi apa pe ele, apoi sa le stergi frunza cu frunza.

Intr-adevar, este o operatiune migaloasa, dar astfel nu le supui presiunii puternice a jetului de apa si nu vor fi probleme dupa ce le-ai conservat.
Ca sa le stergi, foloseste un prosop absorbant de bucatarie.

Metoda 1: Uscare
Nu cere prea mult efort si se face intr-un timp scurt. Indeparteaza frunzele din partea de jos a tulpinii, apoi leaga toate plantele intr-un manunchi. Ideal ar fi sa legi 5, maxim 10 tulpini, ca sa permita aerului sa circule foarte bine. Manunchiul trebuie agatat cu frunzele in jos, intr-un loc uscat, cald (dar nu umed) si cat mai intunecos. Temperatura recomandata pentru aceasta metoda e de aproximativ 20 de grade Celsius.
Daca nu ai in casa vreun asemenea loc, inveleste manunchiul in punga de hartie si gaureste-o. Astfel, tii si praful la distanta. In maximum 3 saptamani, ierburile aromatice s-au uscat. Cand se sfarama foarte usor, inseamna ca sunt gata si pot fi puse in borcane inchise etans. Nu uita sa scrii pe eticheta data conservarii si ce anume ai in recipient. Pentru aceasta foloseste un set de etichete adezive.

Metoda 2: Congelare
Aceasta metoda este buna pentru plantele cu frunze moi, cum ar fi: busuiocul, patrunjelul, tarhonul si leusteanul.
Spala, ca de obicei, plantele, apoi pune-le in pungi pentru congelator sau in cutii. Eticheteaza-le si baga-le la inghetat. Trebuie folosite in maximum 3 luni.
Daca vrei sa le ai mai mult timp, adica vreo jumatate de an, atunci opareste-le cateva secunde, scurge-le si pune-le imediat in apa rece ca gheata, dupa care in pungi si, la final, in congelator.
Alte persoane prefera sa marunteasca plantele, dupa care sa le puna in forma de cuburi de gheata, sa le acopere cu ulei de masline si sa le bage in congelator. In momentul in care au inghetat, trebuie mutate in pungi.



Metoda 3: In ulei
E o metoda pentru conservare pe timp indelungat. Preferat este uleiul de masline, dar bucatarii profesionisti spun ca poti folosi oricare alt sortiment. De asemenea, la alegerea ta ramane si daca pui la conservat planta cu totul sau separi frunzele de tulpini. Daca vrei sa dai aroma uleiului, atunci pastreaza tulpinile.
Pune plantele aromatice intr-o sticla si acopera-le cu ulei. Sticla trebuie depozitata intr-un loc racoros, mai ales in timpul lunilor de vara. Dupa jumatate de an, plantele nu mai sunt bune pentru consum.

Metoda 4: Uscarea in prosoape absorbante
Intinde un prosop absorbant de bucatarie pe masa. Pune cateva frunze, fara tulpina, pe el, apoi acopera-le cu alt prosop. Presara si pe acesta niste frunze, acopera-le si tot asa pana la final. Lasa-le 2-3 zile intr-o camera bine aerisita. Cand sunt gata, muta-le intr-o punga cu fermoar ori o cutie de plastic.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-06-04 Vizualizari: 1353


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum se conserva ierburile aromatice, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Un meniu de sarbatori nu este neaparat unul bogat, dar trebuie sa acopere cam toate preferintele invitatilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Ienibahar
Ienibahar
Ienibaharul este un print al condimentelor gratie gustului sau deosebit care parca ar insuma pe acel...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Bucataria mica face casa mare"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro