193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum se obtine esenta de vanilie?

Cum se obtine esenta de vanilie?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum se obtine esenta de vanilie?
Foarte des, esenta de vanilie este folosita pentru dulciuri si aluaturi de tarte ori placinte.
Din lipsa de timp ori pentru ca nu stim alta varianta, o cumparam.

De fapt, ar fi mai bine si mai putin costisitor daca ni l-am face noi acasa. Singurul lucru care ar putea sa fie un impediment e rabdarea. Da! Nu e gata in mai putin de 6-8 saptamani.

Sfaturi de la gospodine
- daca pastaile de vanilie sunt tinute in borcane, nu-si vor pierde aroma. Dimpotriva, aceasta va fi mai puternica;
- cand alegi pastaile de vanilie, ai grija sa fie moi, elastice, flexibile;
- evita pastaile uscate si tari. Foarte probabil, nu mai au uleiuri in ele;
- alcool preferat: votca, Bourbon, rom, coniac. Daca pui votca, obtii un esenta mai limpede si mai deschis la culoare. Bourbon-ul, in schimb, face ca esenta sa para mai greu. Romul, indiferent de sortiment, si coniacul au efect abia spre final, spre deosebire de votca, aceasta actionand mult mai repede;

- in unele retete de negresa ori prajitura cu ciocolata, se poate pune esenta de vanilie pe baza de Bourbon, dar in majoritatea aluaturilor e preferat cel facut cu votca;
- pastaile de vanilie trebuie inlocuite cam o data la 6 luni;
- pastaile pe care le-ai inlocuit pot fi uscate si puse in cutia cu zahar, ca sa-i dea aroma;
- esenta se mai poate face si cu apa calda in loc de alcool, dar nu este la fel de aromat.

Reteta de esenta de vanilie
Ingrediente:
pastai de vanilie, alcool (cel putin 35% concentratie).
Mod de preparare
Regula este ca in 230 ml de votca sa se puna 5 pastai de vanilie. Inainte de asta, feliaza-le pe lungime cam doua treimi (jumatatile nu trebuie separate chiar de tot).
Pune vanilia in borcan, umple-l cam 95% cu alcool, infileteaza capacul, agita-l vreo 30 de secunde, dupa care gaseste-i loc pe un raft.
O data pe saptamana sau de doua ori, agita borcanul cu putere vreo 10 secunde. In timp, aroma de alcool se estompeaza si devine puternica cea de vanilie.
Cand vrei sa folosesti esenta, o poti strecura, ca sa indepartezi acele seminte mici. Pe masura ce consumi esenta, acopera pastaile cu votca.



Bine de stiut!
Aroma pastailor de vanilie depinde destul de mult de tara importatoare. Totusi, daca nu ai un gust foarte fin, toate ti se vor parea la fel de bune, exact ca la cafea.

Ca sa nu uiti cand anume ai pus vanilia in alcool, noteaza data fie intr-un carnetel, fie pe etichete adezive. Iar in cazul in care ai "reusit" sa infiletezi recipientul foarte tare, ia-ti un deschizator universal de sticle si borcane (e foarte util pentru toate marimile).

Si, daca tot am amintit de retete cu esenta de vanilie, va propun cateva bunatati care nu ar avea acelasi gust daca nu s-ar adauga esenta:
- prajiturele cu ciocolata
- punch de cafea
- inghetata de scortisoara
- crema de ricotta
- paine de dovleac si banane





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-06-06 Vizualizari: 1552


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum se obtine esenta de vanilie?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Stabiliti o lista a invitatilor si interesati-va daca unii ar necesita prepararea unor meniuri speciale.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ca sa faci o placinta cu mere din nimic, trebuie ca mai intai sa creezi universul"
Carl Sagan
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro