193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Ce poti sa gatesti cu ierburi proaspete?

Ce poti sa gatesti cu ierburi proaspete?

      Trimite pe mail Printeaza
Ce poti sa gatesti cu ierburi proaspete?
Cand e vorba de bucatarie, se pot combina o gramada de ingrediente. Totul depinde in mare masura de gustul si preferintele fiecaruia dintre noi.

Si, cum sezonul gratarelor tocmai a inceput, probabil ca deja te gandesti ce fripturi sa faci ori cate legume sa cumperi pentru a le pune pe gratar in week-end.

Stiai, insa, ca exista mai multe variante de a gati cu plante aromate?
Uite 5 dintre acestea:

1. Unt aromat
Este foarte usor de facut si poate fi pus in multe mancaruri. Cel mai interesant este ca il poti amesteca cu plantele aromate si condimentele care iti plac. Spre exemplu, daca pregatesti gratar, poti gresa friptura cu putin unt aromat.
Unt cu usturoi si patrunjel: Amesteca un pachet de unt moale cu cateva grame de patrunjel tocat foarte marunt si cu doi catei de usturoi, maruntiti si ei. Dupa ce ai omogenizat, pune compozitia pe o hartie de copt, ruleaza, sigileaza capetele si baga in frigider. Cand iti va trebui, tai o felie din "rulada".

2. Ulei cu arome
Ca si in cazul untului, uleiul amestecat cu ierburi aromate poate fi folosit si pentru fripturi, si pentru dressinguri de salate.
Ulei cu rozmarin: Amesteca, la foc mic, cca 300 ml ulei de masline extravirgin cu o lingura de fulgi de ardei iute si cu 10 crengute de rozmarin. Fix inainte sa inceapa sa fiarba, inchide aragazul si lasa sa se raceasca de tot. Dupa aceea toarna totul intr-o sticla si mai adauga fulgi de ardei iute si rozmarin. Rezista in frigider aproximativ o luna.

3. Legume si carne la gratar
Cu ierburi proaspete poti afuma usor carnea si legumele. Cel mai adesea, se folosesc salvia, cimbrul si rozmarinul. Ele se presara pe grill inainte de final cu foarte putin timp, ca sa produca fum.
Copanele de pui la gratar, cu salvie si usturoi: Mixeaza cca 100 ml otet de vin rosu cu 100 ml ulei de masline extravirgin, 2 linguri de miere de albine, 6 catei de usturoi proaspat tocat si o 1 lingura de frunze de salvie proaspat tocate. In dressingul obtinut se pun copanelele, se baga in frigider si se lasa asa cel putin doua ore.
Intre timp se incinge grillul si se cufunda o mana de crengute de salvie in apa pentru mai mult de 10 minute. Dupa aceea se aseaza invers pe grill, iar carnea se pune deasupra. Se acopera totul. Pe la jumatatea timpului, adica dupa vreo 6-7 minute, se intorc copanelele pe partea cealalta. Cand sunt gata, se servesc cu frunze de salvie.



4. Cocktail din infuzie de plante aromate
E destul de usor sa pregatesti un sirop pe baza de plante aromate, pe care sa-l folosesti fie pentru un cocktail, fie pentru un desert sau marinata ori glazura.
Infuzie de cimbru cu lamaie: Intr-un vas mic, pune la fiert 230 ml de apa cu 100 gr zahar si 10 crengute de cimbru. Cand dau in clocot, redu focu la minim. Dupa 10 minute de fiert, indeparteaza de caldura, lasa sa se raceasca de tot si strecoara.
Amesteca, intr-un shaker, 4 fasii de coaja de lamaie cu 1 lingura de suc de lamaie, apoi adauga 100 ml apa, cca 60 ml votca si 30 ml sirop de cimbru. Agita, toarna in pahar si decoreaza cu o crenguta de cimbru si coaja de lamaie.

5. Desert cu plante aromate
In majoritatea cazurilor, folosim plantele aromate pentru mancaruri, dar ele se potrivesc si cu anumite deserturi. Si nu, nu e vorba doar de menta. Busuiocul, lamaita si chiar si tarhonul au o aroma dulce discreta, perfecta pentru tratatiile dulci.
Inghetata de capsuni cu busuioc: Mixeaza intr-un blender 230 gr de capsuni cu cateva grame de busuioc tocat mai marunt, cca 100 gr zahar foarte fin, sucul de la o lime si 100 ml apa. Pune crema fina intr-o cutie si bag-o in congelator pentru 3 ore. Inainte de servire, amestec-o foarte bine, ca sa maruntesti bucatelele de gheata (astfel, va fi mult mai fina).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-06-18 Vizualizari: 991


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Ce poti sa gatesti cu ierburi proaspete?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"O lingura nu poate gusta mancarea care o tine, la fel, un prost nu poate intelege intelepciunea unui intelept chiar daca se afla in apropierea lui"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro