193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru facut pate sablee

Sfaturi pentru facut pate sablee

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru facut pate sablee
Francezii au trei mari tipuri de aluaturi: pate brisee, pate sucree si pate sablee.

Primul se potriveste retetelor de tarte si quiche-uri sarate, al doilea e pentru torturi si mini-tarte cu fructe, iar ultimul... e putin mai pretentios.

Bine de stiut
- dintre cele trei enumerate mai sus, pate sablee este cel mai rafinat si pretentios (dupa cum ii spune si denumirea, e nisipos);
- e bun pentru tarte cu ciocolata, fructe si vanilie;
- din pate sablee se fac nu numai tartinele, ci si biscuitii ideali pentru ceai sau cafea;
- inainte de a fi transformat in baza pentru o reteta, trebuie sa stea in frigider cel putin 30 minute sau chiar o ora;
- de ce trebuie sa stea aluatul in frigider? Pentru ca are mult unt si nu poate fi altfel modelat;

- contine mai mult zahar decat pate sucree, acesta fiind si motivul pentru care e mai greu de intins pe masa si de modelat;
- in congelator rezista pana la 3-4 luni;
- daca vrei, poti adauga in aluat si niste faina de migdale. Aceasta il face usor granulat;
- are mai multe calorii decat pate sucree si pate brisee, dar si mai multa aroma;
- este foarte important ca untul sa fie rece atunci cand e amestecat cu faina, pentru ca ajuta la obtinerea texturii nisipoase (grasimea transforma faina in mici bobite);
- tartinele facute cu pate sablee pot fi depozitate mai multe zile intr-un mediu uscat, ferite de lumina si aer.



Reteta de pate sablee
Ingrediente:
100 gr unt moale, cca 100 gr zahar tos, 1 galbenus, 1 lingurita sare, 280 gr faina
Mod de preparare
Mixeaza untul cu galbenusul, sarea si zaharul pana cand obtii o compozitie spumoasa. Adauga treptat faina si continua sa amesteci ca sa se omogenizeze ingredientele.
Cand e gata, pune aluatul pe masa infainata si imparte-l in doua, apoi acopera fiecare bucata cu folie alimentara si da-l la rece pentru doua zile.

Sfaturi pentru copt pate sablee
Incinge cuptorul la 190 grade Celsius si aseaza gratarul pe treapta din mijloc. Pune aluatul in forma de tarta, lipeste-l bine de peretii ei, apoi in interior, de jur imprejurul ei, fixeaza o folie de aluminiu facuta inel si gresata. Dupa vreo 25 de minute de stat in cuptor indeparteaza folia.
Daca aluatul s-a umflat, apasa usor pe el cu o lingura. In cazul in care a crapat, acopera locul cu o bucatica de aluat si baga inapoi in cuptor. Dupa 8 minute ar trebui sa fie gata. Inainte de a umple tarta, las-o la racit pe un gratar.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-06-27 Vizualizari: 1876


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru facut pate sablee, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Iasomia
Iasomia (Jasminum officinale) este o planta foarte cunoscuta care provine din aria Marii Mediterane ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Linistea este calmul mintii, este pentru spirit ceea ce somnul este pentru corp, hrana si improspatare"
William Penn
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro