193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» 11 solutii pentru dezastrele din bucatarie

11 solutii pentru dezastrele din bucatarie

      Trimite pe mail Printeaza
11 solutii pentru dezastrele din bucatarie
Cel putin o data, ni s-a intamplat tuturor sa punem prea multa sare in mancare, sa crape biscuitii in cuptor ori sa sa se prinda prajitura de tava.

Cand gatesti pentru tine, nu e problema asa mare. Ori o iei de la capat ori renunti si iti pregatesti altceva.
Cand, insa, musafirii trebuie sa-ti bata la usa din clipa in clipa, nu mai ai timp nici macar sa comanzi ceva de la un restaurant.
Ce-ti ramane de facut? Ei bine, repara dezastrul din bucatarie.

Uite cateva sfaturi de gatit pentru zilele mai putin reusite, cand arta culinara iti da de furca.

1. Supa sau tocanita prea sarata
Ca sa eviti
Asigura-te ca niciodata nu masori cantitatea de condimente fix deasupra vasului in care gatesti. Intr-o fractiune de secunda, recipientul cu sare poate sa-ti alunece din mana si sa-l scapi in oala cu ciorba.
Ca sa repari
Se zice ca trebuie sa pui in mancare 2-3 cartofi cruzi, intregi si curatati. Sa fim seriosi: rezultatele nu sunt nici pe departe satisfacatoare. Solutia cea mai la indemana este sa "lungesti" ciorba, adica sa adaugi din toate ingredientele mai mult, in functie si de cantitatea ciorbei, si de gustul sarat. Cu alte cuvinte, in loc sa ai la final o oala de 2 litri cu ciorba, vei avea una de 4 litri.

2. Legume foarte moi
Ai uitat sa opresti flacara aragazului, iar legumele au fiert mai mult decat trebuie? Scurge-le usor de apa si pune-le in blender sau in tocatorul electric. Mixeaza-le cu unt sau smantana si astfel obtii o crema-supa.

3. Sos ars
Pune-l imediat intr-un castron, iar tigaia cufund-o in apa foarte rece cam pe jumatate, ca sa-i scazi temperatura. Nu agita sosul. Toarna cam trei sferturi din el inapoi in tigaie, avand grija ca partile arse sa ramana in castron. Gusta. S-ar putea sa fie bun, dar s-ar putea sa simti aroma de arsura. Daca e asa, arunca-l si pregateste altul.

4. Sos pentru friptura prea gros
Strecoara-l si foloseste doar ce e mai lichid.



5. Ouale fierte tari se curata foarte greu
Pune-le intr-un bol cu apa foarte rece, apoi apasa usor pe ele. Lichidul va patrunde prin crapaturi, iar in cateva minute vei coji oul mai usor.

6. Ai scapat putin galbenus in albus
Ca sa eviti: Sparge oul deasupra altui castron decat cel cu albusuri.
Ca sa repari: "Pescuieste" galbenusul cu o lingurita.

7. Cheesecake crapat
Ca sa eviti: Pune un vas plin cu apa sub gratarul pe care se afla tava cu cheesecake. Iar in momentul in care il scoti din aragaz, trece cu un cutit de jur imprejur, ca sa se desprinda mai usor de tava. Daca esti incepator, cere cateva sfaturi pentru gatit cheesecake de la un bucatar.

8. Prajituri crapate sau prajiturele faramicioase
Cand ti se mai intampla asta, pregateste un parfait. Nu e nevoie decat sa ai un bol de sticla transparent, in care sa pui un strat de prajitura, unul de frisca, unul de fructe, apoi iarasi prajitura, frisca si tot asa pana la final.
Ca sa repari: Pregatesti un topping de fructe, un sos de ciocolata sau acoper-o cu frisca.



9. Prajitura se prinde de tava
Ca sa eviti
Greseaza tava cu unt nesarat, pentru ca tocmai din cauza celui sarat blatul si nu numai se lipeste de tava de copt.
Ca sa repari
Baga tava cu prajitura inapoi in cuptor. Cand s-a infierbantat, scoate-o si pune-o intr-un prosop ud, timp de un minut. Preparatul se va desprinde mai usor.

10. Ciocolata intarita
Din moment ce tocmai o topesti, nu prea sens sa se intareasca, nu-i asa? Acest lucru se intampla insa. De ce? Pentru ca a patruns ceva lichid in ea. Ca sa o inmoi iarasi, pune peste ea o lingurita de ulei de gatit si amesteca usor, in mod constant.

11. Glazura prea lichida
Multi bucatari au tendinta sa adauge zahar, dar problema tot nu se rezolva, iar glazura va fi mult prea dulce. Cel mai bine este sa imparti in doua compozitia si sa pui zahar doar intr-una. Astfel vei avea sanse mai mari sa se ingroase.

Tine minte ca:
- pana si celui mai priceput bucatar i se poate intampla sa uite ca a sarat mancarea si sa puna inca o data;
- reteta trebuie citita cu atentie inainte de a incepe sa gatesti propriu-zis;
- trebuie sa ai la indemana toate ingredientele;
- niciodata nu masura cantitatile fix deasupra vasului in care faci mancarea.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-07-11 Vizualizari: 2692


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul 11 solutii pentru dezastrele din bucatarie, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Musca spaniola
Desi nu este practic un condiment, iar in cele mai multe tari este chiar considerat ca substanta ile...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu va ofer nici plata, nici cazare si nici mancare; va ofer doar foamete, sete, marsuri fortate, lupte si moarte. Lasati-l pe cel care isi iubeste tara si cu inima, nu numai cu gura sa ma urmeze"
Giuseppe Garibaldi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro