193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit calamari

Sfaturi pentru gatit calamari

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit calamari
Calamarul, asemanator cu sepia intrucat are tentacule si cerneala, e folosit in bucatarie mai ales pentru retetele pane sau de gratar.
Cat despre cerneala, ei bine, ea e pusa in orez, sosuri si paste, drept colorant alimentar.

Selectie si depozitare
- calamarii se gasesc din abundenta primavara si vara;
- cand cumperi calamari necuratati, ia cu 25-30% mai mult. Acest surplus e indepartat prin eviscerare;
- pentru gatire rapida, alege calamari mai mici, cu ochi limpezi si carne potrivita ca umiditate;
- aroma calamarului nu este foarte puternica;
- pana cand il gatesti, tine calamarul in frigider, in partea cea mai rece sau intr-o cutie cu gheata;
- calamarul proaspat trebuie gatit in doua zile sau curatat si congelat. Este bun pentru consum doua luni.

Sfaturi de la gospodine
- cat trebuie gatit? 2 minute la foc mare este suficient;
- o portie normala inseamna cam 170 gr de calamar curatat;
- daca vrei sa fie moale, alege un calamar care cantareste mai putin de 300 gr;
- daca vrei sa gatesti calamar pentru salate, opareste-l in apa clocotinda, dar nu mai mult de un minut, apoi pune-l in apa rece ca gheata. Inainte de a-l amesteca cu restul ingredientelor, scurge-l bine si taie-l la dimensiunea dorita;
- calamarii congelati se dezgheata foarte usor daca ii tii sub jet de apa rece;
- gatit si pus intr-o cutie inchisa ermetic, rezista in frigider 2-3 zile, iar in congelator 2 luni.

Cum se curata calamarul?
Prinde coada cu o mana si capul cu cealalta si trage cu putere in directie opusa, prin rasucire. Tentaculele si restul corpului sunt comestibile. In schimb, maruntaiele si capul nu (cerneala din punga este considerata o delicatesa si e folosita in multe retete).
Taie tentaculele imediat de langa ramificatie. Ele pot fi prajite sau puse in supa cu fructe de mare. Insa, inainte de a le gati, trebuie sa indepartezi cartilajul de la baza lor.
Odata aruncat si capul, ramane efectiv coada. Si aceasta are in interior un cartilaj. Pur si simplu, prinde-l cu degetele si trage. Se va desprinde usor.



Reteta de calamar la gratar
Ingrediente: cca 450 gr calamar curatat, 1 lingura ulei de masline extravirgin, 1 lingura zeama proaspata de lamaie, 1/4 lingurita sare, 1/8 lingurita piper negru, 1 lingura patrunjel proaspat tocat, felii de lamaie
Mod de preparare
Incinge grillul. Intre timp, spala calamarul sub un jet de apa rece, apoi usuca-l cu prosoape absorbante de bucatarie. Taie-l pe lungime si desfa-l. Daca sunt prea mari, taie si tentaculele.
Amesteca zeama de lamaie cu uleiul, piper si sarea. Cu mixul obtinut greseaza calamarul, apoi infige-l in betisoarele de frigarui si pune-l pe grill, la foc mare.
Trebuie intors pe partea cealalta o singura data. E gata in 1-2 minute, adica atunci cand devine opac.
Serveste-l cu felii de lamaie si patrunjel.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-07-25 Vizualizari: 8820


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit calamari, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru supe si ciorbe apelati la o diversitate mare a legumelor si nu la condimente praf.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Limnophila
Limnophila aromatica este o planta tropicala, originara din Asia de S-E unde creste foarte bine in z...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ospitalitate, virtutea care ne determina sa hranim si sa gazduim anumite persoane care nu au nevoie de hrana si gazduire"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro