193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit cu bicarbonat de amoniu

Sfaturi pentru gatit cu bicarbonat de amoniu

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit cu bicarbonat de amoniu
Cunoscut mai degraba drept amoniac, bicarbonatul de amoniu este pus in aluatul pentru prajiturele si biscuiti, intrucat are rol de agent de crestere.

Inainte de secolul al XVIII-lea era folosit mai des, atunci nefiind descoperite praful de copt si bicarbonatul de sodiu.

In momentul in care amoniacul e pus in aluat sau coca si expus la caldura in cuptor, temperatura inalta incepe sa-i activeze structura chimica, iar apoi, treptat, apar bulele de aer, datorita carora prajitura devine mai usoara si mai pufoasa.

Despre amoniac
- are un miros foarte puternic, dar dispare in timpul coacerii;
- folosit in cantitate foarte mare, da gust neplacut prajiturilor;
- produsele coapte care sunt foarte groase, cum ar fi painea, retin mai usor gustul de amoniac pentru ca acesta nu are timp suficient sa se gateasca;
- biscuitii si prajiturelele, intrucat sunt mici, dau amoniacului timp suficient ca sa-si piarda gustul;
- depozitat intr-o cutie inchisa ermetic, amoniacul rezista chiar si cativa ani;
- amoniacul trebuie pus intr-un borcan cu capac infiletat bine si intr-un loc intunecos si racoros. Daca este expus la caldura si umiditate, se activeaza compusii chimici din el, transformandu-se rapid in amoniu, dioxid de carbon si apa, nemaiputand fi pus in aluat ori coca;

- ca sa vezi daca mai este bun pentru gatit, pune putin otet sau niste zeama de lamaie peste o lingura de amoniac. Cand apar bule imediat, inseamna ca nu este nici o problema sa-l incorporezi in aluat. Daca, in schimb, nu intervine nici o reactie, arunca-l, pentru ca nu mai este bun;
- unele persoane il folosesc la gatit, altele nu, pentru ca trebuie dizvolat cu apa inainte de a-l amesteca cu restul ingredientelor, desi pentru anumite retete nu se cere aceste lucru;
- e o alegere buna pentru preparatele cu umiditate scazuta (mai putin de 3%), dar cu suprafata mare, care sunt coapte la temperaturi inalte;
- o cantitate mica de amoniac pusa in prajiturele va duce la cresterea pH-ului, iar in schimb, glutenul isi va pierde din putere. Rezultatul? Un preparat fraged, dar cu textura crocanta;
- in comparatie cu alti agenti de crestere, textura crocanta data de amoniac rezista mai mult.

Trasaturi specifice amoniacului
- amoniacul nu reactioneaza la temperatura camerei, ci la cea din cuptor;
- reactioneaza rapid in prezenta apei si a caldurii;
- favorizeaza rumenirea prajiturelelor;
- preparatele facute cu amoniac sunt crocante si poroase;
- are un miros foarte puternic, dar acesta dispare daca este expus la o temperatura de aproximativ 60 grade Celsius;
- creste gradul de omogenizare al prajiturelelor.

Avantajele utilizarii amoniacului
- e activat de caldura. Asadar, aluatul nu va incepe sa creasca pana cand nu e bagat in cuptor;
- textura crocanta pe care o da produsului final nu este egalata de nici un alt agent.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2014-10-17 Vizualizari: 7420


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit cu bicarbonat de amoniu, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Loboda
Loboda
Loboda este o planta de gradina, cunoscuta inca din antichitate cand era folosita alternativ in sala...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"O lingura nu poate gusta mancarea care o tine, la fel, un prost nu poate intelege intelepciunea unui intelept chiar daca se afla in apropierea lui"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro