193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Colesterol, un cuvant la moda?

Colesterol, un cuvant la moda?

      Trimite pe mail Printeaza
Colesterol, un cuvant la moda?
Un termen la ordinea zilei in materie de sanatate in general si de nutritie in special este colesterolul. ?tim ca nu este bine daca avem prea mult dar ca uneori e bine daca il avem, dar numai cu conditia sa fie vorba despre colesterolul bun. Destul de complicat la prima vedere, dar lucrurile se simplifica atunci cand cunoastem cateva date de baza despre ce este si ce face de fapt colesterolul.

Vorbim despre o componenta esentiala in desfasurarea metabolismului. Colesterolul este folosit de organism ca materie prima in productia de acizi, hormoni si vitamina D. El se localizeaza de obicei in memebranele celulare si, atunci cand este in exces, poate crea adevarate depuneri, care impiedica buna circulatie a sangelui (acumularile de colesterol pot duce la infundarea sau ruperea arterelor) conducand chiar la consecinte fatale de tipul:  infarctului cardiac, atacului cerebral si tulburarilor de circulatie a sangelui in picioare.

Excesul de colesterol insotit de fumat, hipertensiune sau diabet creste riscul aparitiei unor complicatii in functionarea circulatiei sanguine.

Se stie ca, de cele mai multe ori, cantitatea de colesterol din organism (200mg/dl fiind cantitatea optima) se controleaza prin alimentatie. Dar exista si situatii in care un nivel crescut de colesterol este transmis ereditar.

Cat priveste colesterolul bun si cel rau, trebuie sa stim ca avem in sange doua componente ale colesterolului: LDL, colesterolul rau, care se depune in artere si duce la aparitia arteriosclerozei, care este considerat periculos daca atinge un nivel de 190mg/dl si HDL, colesterolul bun, care combate depunerea de calcar pe peretii vaselor de sange, care nu trebuie sa scada sub 40mg/dl. Specialistii afirma ca 20-40% care au colesterol rau in exces sunt predispusi ca in 10 ani sa sufere de afectiuni grave ale vaselor de sange daca nivelul colesterolului nu scade la o patrime.

Exista tratament medicamentos pentru bolile generate de cresterea colesterolului dar, cel mai bine este sa se actioneze in vederea reducerii sale prin: activitati fizice, pastrarea unei greutati normale a corpului, alimentatie rationala renuntand la grasimi si preferand alimentele bogate in fibre (au un efect extraordinar in pastrarea unui nivel optim de colesterol urmatoarele alimente: fulgii de ovaz, prunele, fasolea uscata, vinetele, sparanghelul, boabele de mustar, sucul de portocale, pestele, uleiul de peste, ceapa rosie, semintele de in) si moderand consumul de alcool.





Postat de Raluca Alupoaie pe data de 2009-06-19 Vizualizari: 3982


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Colesterol, un cuvant la moda?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Lemn dulce
Lemn dulce
Lemnul dulce este o planta din familia fabaceae, inrudita cu fasolea, ale carei radacini sunt comest...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Singuratatea este pentru spirit ceea ce hrana este pentru corp"
Seneca
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro