193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Totul despre ceapa si cum sa gatesti cu ea

Totul despre ceapa si cum sa gatesti cu ea

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre ceapa si cum sa gatesti cu ea
Ceapa este un ingredient esential in orice bucatarie.
Nu o trece cu vederea si invata cum sa scoti tot ceea ce e mai bun din ea!

Desi exista multe tipuri de ceapa, rareori putem sa le deosebim dupa nume.
In schimb, le putem diferentia dupa caracteristici: culoare (rosie, alba sau galbena), gust (dulce) sau marime.

Depozitarea cepei
De obicei, cepele albe, galbene si rosii sunt cele folosite pentru a fi depozitate. Ele sunt recoltate toamna. Prima data, sunt taiate radacinile, apoi frunzele verzi. Bulbii raman acolo pentru a se usca, timp de aproximativ o saptamana, inainte de a fi culesi. Acest procedeu le extinde viata si le ofera acea pielita uscata. Dupa cum sugereaza si numele, aceste tipuri de ceapa rezista bine de-a lungul timpului.

Ceapa dulce
Aceasta nu e neaparat mai dulce, ci pur si simplu are un gust mai slab. Spre deosebire de cele albe, galbene sau rosii, acestea se gasesc doar in sezonul lor. In functie de zone, ele pot aparea primavara sau vara. Asta inseamna ca, daca iei ceapa dulce de la supermarket iarna, ea provine din alta tara.

Cum sa pastrezi ceapa
Stai departe de cepele cu crestaturi sau zone mai moi decat ar trebui. Pastreaza-le in locuri racoroase si intunecoase, de preferat si aerisite. Nu le tine langa cartofi. Ceapa dulce are o viata destul de scurta, asa ca foloseste-o repede.
Odata ce a fost taiata, o ceapa trebuie invelita in plastic si tinuta in frigider, departe de orice aliment care nu ai vrea sa-i imprumute din aroma.

Cum sa folosesti ceapa
Ceapa este un punct de pornire pentru multe retete excelente. Incepe prin a le carameliza.
Le poti folosi in sosuri, in garnituri si chiar iti poti planui mese intregi pe baza lor.

Iata 5 metode prin care sa folosesti ceapa caramelizata:
- Adaug-o intr-o tarta cu legume sau in mini briose.
- Combin-o cu cartofi, indiferent daca ii faci la cuptor sau daca vrei o umplutura pentru acestia.
- Adauga ceapa in retetele pentru paste, alaturi de legume la cuptor si chiar iaurt.
- Adaug-o in salate cu spanac sau porumb.
- Combin-o cu ciuperci, fie intr-o mancare, fie intr-un sos pe care sa-l servesti cu paine prajita.





Postat de Andreea Utza pe data de 2015-03-23 Vizualizari: 1696


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre ceapa si cum sa gatesti cu ea, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu va ofer nici plata, nici cazare si nici mancare; va ofer doar foamete, sete, marsuri fortate, lupte si moarte. Lasati-l pe cel care isi iubeste tara si cu inima, nu numai cu gura sa ma urmeze"
Giuseppe Garibaldi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro