193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Legumele: crude sau gatite?

Legumele: crude sau gatite?

      Trimite pe mail Printeaza
Legumele: crude sau gatite?
Legumele crude sunt mult mai sanatoase, deseori, decat cele gatite.
Insa, uneori trebuie sa le si prepari, pentru a te bucura pe deplin de beneficiile lor...

Iata cand trebuie sa le mananci crude si cand sa le prepari:

Pe care sa le gatesti?
In categoria "pentru gatit" intra morcovii, sparanghelul si chiar rosiile, deoarece atunci cand sunt gatite, antioxidantii sunt mult mai usor absorbiti de catre organism.
Atunci cand trebuie sa gatesti rosiile, fie ca le faci la cuptor sau le transformi intr-un sos, acest proces ajuta la distrugerea peretilor celulari, avand ca urmare absorbtia mai buna a licopenului, un antioxidant esential. Toti acesti nutrienti ne protejeaza de diferite tipuri de cancer si sunt buni pentru inima.

Pe care sa le consumi crude?
Pe de alta parte, exista legume care aduc mult mai multe beneficii atunci cand sunt consumate crude. Printre acestea se numara broccoli si nasturelul.
Cand aceste legume sunt incalzite, o enzima importanta este afectata, ceea ce inseamna ca potentialul anti-cancerigen al componentelor este redus substantial.
De asemenea, si usturoiul intra in aceasta categorie. E mai bine sa-l adaugi in mancare spre sfarsit.

Obtine tot ce e mai bun din legume
In timp ce unii nutrienti sunt mai sensibili la caldura, altii, precum vitaminele solubile in grasimi (A, D, E si K), raman neafectati.
Iata cum sa beneficiezi din plin de toti nutrientii:

1. Cumpara produse locale, deoarece unele vitamine se pierd de-a lungul transportului si depozitarii.
2. Tine rosiile la temperatura camerei, nu in frigider, deoarece se coc mai repede, iar nivelul licopenului creste.
3. Prepara-ti fructele si legumele fix inainte de a avea nevoie de ele.
4. Nu pierde vitaminele solubile in apa, precum B sau C, din cauza retetelor care nu folosesc deloc apa. Fierbe sau gateste la aburi, folosind lichidul ramas la supe sau sosuri.
5. Uneori, poti alege legumele congelate. Deoarece acestea au fost congelate rapid dupa ce au fost culese, pastreaza mai multi nutrienti decat unele legume "proaspete".





Postat de Andreea Utza pe data de 2015-04-08 Vizualizari: 1066


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Legumele: crude sau gatite?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Rosii australiene
Provenind asa cum le spune si numele din Australia, rosiile australiene se dezvolta intr-un climat a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Curcan. O pasare mare, a carei carne, cand este mancata la anumite sarbatori religioase, are proprietatea caracteristica de a atesta pietatea si recunostinta. Intamplator, este o mancare destul de buna"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro