193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum se intretin vasele din fonta

Cum se intretin vasele din fonta

      Trimite pe mail Printeaza
Cum se intretin vasele din fonta
Vasele din fonta ocupa un loc special in bucatarie, deoarece sunt economice, durabile, versatile, pastreaza caldura si gatesc alimentele in mod egal.

Dar, ca sa te bucuri cat mai mult de ele, trebuie sa stii cum sa ai grija de acestea.
Iata un mic ghid care sa te ajute in acest sens:

1. Spala-le cu sapun o singura data
Atunci cand cumperi un vas din fonta, fie nou, fie folosit, e in regula sa folosesti un sapun bland si apa, pentru prima spalare. Dar asta este tot.
Evita sapunurile dure si buretii abrazivi, deoarece risti sa deteriorezi stratul care o face antiaderenta. Nici sa nu te gandesti sa o pui in masina de spalat vase!

2. "Asezoneaza" tigaia
Nu cu sare si piper, ci cu grasime. Aceasta va forma un strat antiaderent pe fundul tigaii. Cu cat folosesti mai mult tigaia, cu atat va deveni mai "asezonata".
Pentru a crea acest strat, incalzeste cuptorul. Pune folie pe grilajul de jos, iar tigaia pe ultimul grilaj. Incalzeste-o timp de 10 minute, apoi scoate-o. Folosind o carpa sau un servetel, unge tigaia cu orice tip de grasime, in afara de ulei. Pune-o la loc in cuptor pentru inca 10 minute. Scoate-o si varsa excesul de grasime. Intoarce-o si pune-o in cuptor, cu fata in jos, lasand sa se scurga peste folie. Las-o in cuptor pentru o ora, inchide-l si las-o sa se raceasca. Repeta procesul de cate ori simti nevoia.

3. Incepe sa gatesti
Vasele de fonta sunt excelente pentru orice mancaruri, de la carne pana la legume. Pentru vasele noi, e mai bine sa incepi cu mancaruri destul de grase, pentru a ajuta la formarea si pastrarea stratului antiaderent.
SFAT: Nu pastra niciodata mancarea in vasele de fonta! Acizii o pot distruge.

4. Curata-le cat mai bine
Nu e recomandat sa o lasi la inmuiat. Spala tigaia cand e calduta, cu apa calda si cu un burete moale. Ca sa scapi de resturile lipite, pune o ceasca de sare in tigaia calda. Freac-o cu un prosop de bucatarie. Arunca sarea si clateste.



5. Lasa-le sa se usuce de tot
Umezeala este un inamic. Daca nu usuci bine vasele din fonta, ele pot rugini. Deci, dupa ce le clatesti, sterge-le bine si pune-le pe aragaz, la foc mic. Lasa-le sa se usuce cateva minute, apoi foloseste un prosop ca sa le ungi cu putina grasime. Incalzeste-le pentru inca 5-10 minute, ia-le de pe foc si lasa-le la racit. Sterge din nou cu un prosop, pentru a elimina excesul de grasime.

6. Pastreaza-le intr-un loc sigur
Tine tigaia de fonta intr-un loc uscat si cu capacul pus, pentru a nu rugini.





Postat de Andreea Utza pe data de 2015-04-27 Vizualizari: 2442


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum se intretin vasele din fonta, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mesteacanul
Cunoscut din antichitate pentru multiplele sale proprietati benefice sanatatii omului, mesteacanul m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ironia e grauntele de sare, datorita caruia mancarea capata gust"
Thomas Mann
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro