193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» 4 mituri despre antioxidanti

4 mituri despre antioxidanti

      Trimite pe mail Printeaza
4 mituri despre antioxidanti
Cativa dintre voi, probabil, va intrebati ce sunt antioxidantii despre care auzim atat de des... Oare sunt chiar atat de buni?

Iata explicatiile pentru cateva dintre miturile despre antioxidanti:

1. Radicalii liberi trebuie distrusi
Nu toti. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi, care sunt molecule instabile ce pot provoca mutatii ale ADN-ului.
Chiar daca acest radicali liberi sunt asociati cu boli serioase, precum cele de inima, Parkinson si cancer, acestia nu sunt neaparat dusmani. Sunt produsul unui proces metabolic numit oxidare si sunt absolut esentiali vietii.
De exemplu, celulele imune vor ataca cu ajutorul radicalilor liberi bacterii invadatoare. Sunt o parte importanta din sistemul defensiv al corpului.
In schimb, prea multi radicali liberi vor dauna. Poluarea, fumul de tigara si statul prea mult la soare pot crea atat de multi radicali liberi incat antioxidantii vor fi coplesiti, lasandu-te vulnerabil la boli.
Ce poti face? Daca mananci multe fructe si legume, dieta ta este natural bogata in antioxidanti. Studiile sugereaza sa mancam cel putin 5 fructe si 5 legume pe zi pentru a fi protejati impotriva bolilor.

2. Toti antioxidantii sunt la fel
Nici pe departe.
Orice molecula care protejeaza celulele impotriva oxidarii este un antioxidant. Ceea ce ne duce la cam 8000 de varietati de antioxidanti.
Dar sa nu crezi ca toti acesti antioxidanti opereaza la fel. Nu te gandi ca daca vei lua doar vitamina E, vei avea destula vitamina C. Nici toata vitamina E din lume nu poate substitui vitamina C.
Unii antioxidanti sunt buni in lupta impotriva unui anumit tip de radical liber, in timp ce altele sunt bune doar in parti specifice ale unei celule.
Ce poti face? Incearca sa mananci o varietate cat mai mare de fructe si legume pentru a-ti proteja ADN-ul.



3. Toti antioxidantii vin din fructe si legume
Chiar deloc.
Absolut toate plantele, incluzand fasolea si nucile sunt pline de antioxidanti. Asta deoarece toate plantele produc antioxidanti pentru a lupta impotriva pradatorilor si a razelor ultraviolete.
Chiar si carnea, lactatele si ouale contin antioxidanti, dar majoritatea acestora vin din plantele pe care animalele le mananca in timpul vietii.
Ce poti face? Mananca fasole si nuci regulat. Daca mananci carne, asigura-te ca animalele au fost hranite cu iarba.

4. Mancarurile pline de antioxidanti sunt mai sanatoase
Nu tocmai
, daca te bazezi pe mancarurile procesate pentru a-ti suplimenta consumul de antioxidanti, vei fi surprins cand vei vedea ca majoritatea mancarurilor procesate au doar unul sau doua feluri de antioxidanti, si aceia in cantitati foarte mici. Avand in vedere ca variatatea este mica, probabil ca nu iei cea mai buna decizie.
Ce poti face? Ignora ce auzi in reclame, nu exista niciun studiu care sa arate ca produsele procesate aduc aceleasi beneficii ca si cele naturale. Mai mult, obisnuieste-te sa te uiti pe lista de ingrediente. Daca un produs contine in mare parte doar plante, atunci el va avea antioxidanti.





Postat de Andreea Utza pe data de 2015-05-15 Vizualizari: 1102


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul 4 mituri despre antioxidanti, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Ienibahar
Ienibahar
Ienibaharul este un print al condimentelor gratie gustului sau deosebit care parca ar insuma pe acel...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Singuratatea este pentru spirit ceea ce hrana este pentru corp"
Seneca
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro