193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Hanu Ancutei

Hanu Ancutei

      Trimite pe mail Printeaza
Hanu Ancutei
Hanu Ancutei este un nume care ne aminteste instant de vremea scolii, lecturile obligatorii a lui Sadoveanu, insa putini dintre noi stim, sau constientizam, ca marele nostru scriitor, in povestirile lui, se referea la un restaurant cat se poate de real, care a supravietuit istoriei, pentru a ne primi si pe noi, cu aceeasi ospitalitate cu care primea vechii negustori, care se odihneau la adapostul oferit.

Hanu Ancutei, restaurant atestat de unele scrieri inca din secolul al VIII-lea, este amplasat in drumul negustorilor ce merg de la Roman inspre Suceava sau inspre Iasi. Intr-un document din 1876, Hanu Ancutei, "ratesu de la Ancuta", era descris avand 4 odai pentru musafiri, una pentru crasmari, iar alta pentru hangiu si 2 camere de odihna. Alipit se regasea grajdul. Imaginea hanului a fost frumos surprinsa de Mihail Sadoveanu: "Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han, - era cetate. Avea niste ziduri groase de ici pana colo, si niste porti ferecate cum n-am mai vazut de zilele mele." Caracterul sau pronuntat de cetatea se poate remarca si acum. Intreband ospatarii de ce este atat de intuneric inauntru hanului, ni s-a raspuns ca acele geamuri prelungi, dar extrem de mici in latime, au fost special concepute pentru a nu permite hotilor sa intre in cladire.

Pe langa adapost, hanul oferea oamenilor si prilej de petrecere "În cuprinsul lui puteai oplosi oameni, vite si carute si nici habar nu aveau din partea hotilor... Portile stateau deschise ca la Domnie. Si prin ele, în zilele de toamna, puteai vedea valea Moldovei cât batea ochiul si paclele muntilor pe paduri de brad pâna la Ceahlau si Halauca. Iar dupa ce se cufunda soarele inspre taramul celalalt si toate ale departarii se stergeau si lunecau in tainice neguri, - focurile luminau zidurile de piatra, gurile negre ale usilor si ferestrelor zebrelite. Contenea cate un rastimp viersul lautarilor, si porneau povestile..."

Cladirea a rezistat peste vremuri, pana in 1943, cand proprietarul a decis sa o darame. Insa hanul a renascut, iar acum isi asteapta din nou mesenii, in aceeasi atmosfera de altadata, si cu aceleasi delicioase mancaruri traditionale moldovenesti. Aici puteti degusta numeroase feluri de mancare, pregatite conform traditiei, si sa savurati la sfarsit deserturi delicioase (alivenci, poale'n brau, pere in vin etc). Restaurantul are si un "souvenir shop", de unde puteti cumpara farfurii personalizate cu chipul si fragmente din scrierile lui Sadoveanu, aidoma cu cele in care sunteti servit in restaurant.





Postat de Daniela Tiba pe data de 2009-07-03 Vizualizari: 5462


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Hanu Ancutei, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Rosii australiene
Provenind asa cum le spune si numele din Australia, rosiile australiene se dezvolta intr-un climat a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu va ofer nici plata, nici cazare si nici mancare; va ofer doar foamete, sete, marsuri fortate, lupte si moarte. Lasati-l pe cel care isi iubeste tara si cu inima, nu numai cu gura sa ma urmeze"
Giuseppe Garibaldi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro