193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Obiceiuri romanesti de Paste

Obiceiuri romanesti de Paste

      Trimite pe mail Printeaza
Obiceiuri romanesti de Paste
Pastele este cea mai importanta sarbatoare pentru romanii de pretutindeni si este precedata de o multime de pregatiri si ritualuri, dar si de o multitudine de preparate culinare interesante si delicioase.

1. Vinerea mare
Vinerea dinaintea Pastelui este numita Vinerea mare sau Vinerea suferintelor, si este ziua in care Iisus a fost crucificat. Traditia spune sa iti pui piciorul pe o bucata de fier atunci cand te trezesti, pentru a fi protejat de rani. De asemenea, daca te speli in rau inainte ca soarele sa rasara, vei fi protejat de bolile de oase. In Bucovina se spune ca daca te speli intr-un rau rece de trei ori atunci vei fi sanatos tot anul.

2. Pastele propriu-zis
Ziua de Paste este plina de traditii si ritualuri. Este obligatoriu ca fiecare casa sa fie curata si toate preparatele sa fie gata inainte de aceasta zi. Femeile sunt cele care decoreaza ouale, spala hainele si curata casele, in timp ce barbatii au ca obiectiv taierea lemnelor sau repararea gardului.

3. Mancarea
Elementele cele mai celebre ale Pastelui sunt ouale colorate. Initial, singura culoare acceptata era rosul, dar, in timp, mai multe culori au inceput sa fie folosite pentru decorarea lor. De asemenea, pe langa aceste culori, ouale pot fi impodobite cu diferite desene.

Pasca este prajitura speciala de paste si este coapta de obicei in sambata dinaintea pastelui. Aceasta are de obicei doua forme, una rotunda, care simbolizeaza scutecele lui Iisus, iar cealalta este una dreptunghiulara, care va simboliza mormantul acestuia.



4. Ciocnirea oualor si alte traditii
Ouale vor fi ciocnite pana in cea de-a treia zi de paste. Se presupune ca un copil care se naste de Paste, chiar in momentul sunarii clopotului va fi norocos toata viata lui. Omul care moare de Paste sau in saptamana urmatoare este binecuvantat, iar sufletul lui se va duce direct in rai.

5. Lunea mortilor
Aceasta este celebrata la o saptamana dupa Paste, in ziua de luni. In recunostinta fata de morti, vor fi plasate pachetele ce contin oua rosii sau placinte langa morminte.





Postat de Andreea Utza pe data de 2016-04-29 Vizualizari: 1235


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Obiceiuri romanesti de Paste, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Uneori e mai bine sa stai cu oile, care tac si-si cauta doar hrana si apa, sau sa stai cu cartile, care povestesc istorii de necrezut numai atunci cand omul vrea sa le asculte. Dar cand vorbesti cu oamenii, spun niste lucruri de nu stii ce sa le raspunzi"
Paulo Coelho
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro