Tips & tricks
Etichetarea produselor

Foarte putini dintre noi oferim atentie detaliilor de pe eticheta, iar uneori din graba de abia cand ajungi acasa si verifici produsele realizezi ca ai in mana o ciocolata care a expirat deja.
Potrivit hotararii guvernamentale cu privire la etichetarea alimentelor acestea nu trebuie sa induca in eroare consumatorii in ce priveste calitatea produsului si a continutului sau. Etichetele trebuie sa fie scrise in limba romana, degeaba sunt scrise in limba ceha daca tu nu intelegi limba. Scrisul sa fie vizibil si lizibil nu cu litere mici si inchircite intr-un colt al etichetei.
Elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina etichetele de pe produsele alimentare sunt:
- Denumirea sub care este vandut produsul;
- Lista cuprinzand ingredientele;
- Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente (exemplu: cate calorii contine);
- Cantitatea neta pentru alimentele preambalate;
- Data durabilitatii minimale sau in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate - data limita de consum;
- Conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
- Denumirea comerciala si sediul producatorului, al ambalatorului sau distribuitorului; in cazul produselor din import se scriu numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romānia;
- Locul de origine sau de provenienta al alimentului;
- Instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor;
- O mentiune care sa permita identificarea lotului (cifre de sub codul de bare);
- Mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse.
Trebuie sa fim mai atenti atunci cand cumparam si sa acordam o mai mare importanta acelei etichete pe care de cele mai multe ori alegem sa o ignoram. In cazul celor care au alergii la diverse subtante ignorarea acestui element important poate duce la consecinte grave. Ai grija de sanatatea ta.
Potrivit hotararii guvernamentale cu privire la etichetarea alimentelor acestea nu trebuie sa induca in eroare consumatorii in ce priveste calitatea produsului si a continutului sau. Etichetele trebuie sa fie scrise in limba romana, degeaba sunt scrise in limba ceha daca tu nu intelegi limba. Scrisul sa fie vizibil si lizibil nu cu litere mici si inchircite intr-un colt al etichetei.
Elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina etichetele de pe produsele alimentare sunt:
- Denumirea sub care este vandut produsul;
- Lista cuprinzand ingredientele;
- Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente (exemplu: cate calorii contine);
- Cantitatea neta pentru alimentele preambalate;
- Data durabilitatii minimale sau in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate - data limita de consum;
- Conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
- Denumirea comerciala si sediul producatorului, al ambalatorului sau distribuitorului; in cazul produselor din import se scriu numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romānia;
- Locul de origine sau de provenienta al alimentului;
- Instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor;
- O mentiune care sa permita identificarea lotului (cifre de sub codul de bare);
- Mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse.
Trebuie sa fim mai atenti atunci cand cumparam si sa acordam o mai mare importanta acelei etichete pe care de cele mai multe ori alegem sa o ignoram. In cazul celor care au alergii la diverse subtante ignorarea acestui element important poate duce la consecinte grave. Ai grija de sanatatea ta.
Te-ar mai putea interesa si:
Postat de Raluca Rusu pe data de 2009-08-07 Vizualizari: 6876
Daca ti-a placut articolul Etichetarea produselor, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Pentru supe si ciorbe apelati la o diversitate mare a legumelor si nu la condimente praf.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta