193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Preferinte... pentru peste

Preferinte... pentru peste

      Trimite pe mail Printeaza
Preferinte... pentru peste
Romanii devin din ce in ce mai constienti de importanta unei alimentatii sanatoase, iar pestele este unul dintre alimentele care castiga teren de la an la an. Sunt tot mai multi aceia care au inceput sa aleaga sa consume peste la pranz, dar mai ales la cina, convinsi ca acesta aduce multe beneficii pentru sanatatea organismului.

Consumul de peste in Romania
Desi este un aliment tot mai apreciat, cu consum in crestere, datele oficiale la nivel de tara arata faptul ca romanii mananca mai putin de 5 kg de peste pe an, o cantitate de cinci ori mai mica decat media tarilor Uniunii Europene. In ciuda faptului ca beneficiem de un relief care favorizeaza existenta pestelui proaspat, costurile ii tin la distanta pe romani. Prin urmare, conservele devin o solutie castigatoare pentru a nu ne priva organismul de toate beneficiile sale. In forma conservata, acesta este usor de consumat ca atare sau de inclus in retete savuroase. Importanta este in primul rand calitatea si provenienta pestelui.

Podravka este unul dintre producatorii de top, atat din punct de vedere al calitatii, cat si al ofertei in ceea ce priveste conservele de peste. De la hering sau macrou, pana la sardine si ton, Podravka pune pe mesele romanilor savoarea Mediteranei, inlesnind accesul la calitate premium si savoare de 5 stele.

Locuitorii insulelor exotice, cap de lista la consum
In Uniunea Europeana, consumul mediu anual de peste este de 20 kg/cap locuitor, dar acesta variaza foarte mult in functie de traditie. Daca in Ungaria se mananca in medie 2-3 kg, in Portugalia sau Spania media este de 50 - 60 kg/cap locuitor anual. La nivel mondial, mari consumatori de peste sunt japonezii, cu peste 90 kg, dar in fruntea topului sunt locuitorii insulelor Maldive, pestele fiind principala sursa de hrana a acestora. Ei consuma aproximativ 140 kg. In clasament ii urmeaza islandezii, mari iubitori de hering. In imediata apropiere se afla insulele Feroe, care completeaza topul tarilor consumatoare de peste. Locuitorii insulelor consuma aproximativ 88 kg peste/cap locuitor anual, ei incluzand si carnea de balena in meniul lor. Tarile nordice, Grecia si Italia se afla si ele printre tarile care prefera pestele in dieta zilnica.

Cand vine vorba de exclusivitati care ajung pe mesele oamenilor, in Groenlanda se consuma carne de balena si de rechin, sebasta sau lumpfish, in timp ce japonezii sunt vestiti pentru sushi-ul pregatit cu carne de somon si orez invelit in alge de mare.

Cele mai apreciate specii
In Romania, cele mai apreciate specii de peste sunt macroul, heringul, sprotul si codul, dintre speciile marine. Dintre speciile de apa dulce, pastravul, crapul si salaul sunt cele care se regasesc mai des pe mesele locuitorilor tarii noastre. Tot romanii prefera salata de icre, pestele marinat sau afumat si sunt interesati de peste prospat sau prelucrat in diverse forme, cum sunt fileurile, rondelele, trunchiul.

Conservat sau nu, pestele e necesar in alimentatie pentru continutul considerabil de aminoacizi, grasimi nesaturate si pentru carnea sanatoasa si hranitoare, de aceea nu e bine sa ne abatem de la recomandarile nutritionistilor si sa il includem de cel putin doua ori in cadrul meselor dintr-o saptamana.





Postat de Andreea Utza pe data de 2016-10-12 Vizualizari: 807


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Preferinte... pentru peste, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mesteacanul
Cunoscut din antichitate pentru multiplele sale proprietati benefice sanatatii omului, mesteacanul m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Legile lui Murphy despre razboi: Poti sa te plangi cat vrei in legatura cu portiile de mancare, dar tine minte, s-ar putea sa fie ultima ta masa, asa ca mai bine bucuta-te de ea"
Edward A. Murphy
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro