193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Cum faci diferenta intre ouale proaspete si cele vechi...

Cum faci diferenta intre ouale proaspete si cele vechi

      Trimite pe mail Printeaza
Cum faci diferenta intre ouale proaspete si cele vechi
Ouale constituie o sursa foarte buna de nutrienti si vitamine. Este necesar insa sa fim atenti la termenul lor de valabilitate, pentru a nu avea mai apoi probleme de sanatate.
Cel mai adesea, le cumparam din magazin si supermarket, deci au deja inscrisa data producerii. Si totusi, e mai bine sa le verificam inainte de a le consuma. Iata cateva metode care te vor ajuta sa faci diferenta intre ouale proaspete si cele vechi:

1. Testul cu apa
Cufunda un ou intr-un pahar cu apa. Daca se va duce la fund, pe orizontala, inseamna ca e foarte proaspat. Daca e tot in partea de jos a paharului, dar in pozitie verticala, trebuie sa stii e vechi de 10-12 zile. In cazul in care se ridica, arunca-l, caci este foarte vechi. Trucul consta in faptul ca orice coaja de ou e poroasa, iar in timp permite aerului sa patrunda. Cu cat e mai vechi oul, cu atat patrunde mai mult aer si se ridica la suprafata apei.

2. Aspectul cojii
Ouale proaspete au coaja curata, mata si aspra. Cele vechi, in schimb, au o coaja usor unsuroasa si cu aspect mai lucios.

3. Agitarea oului
Misca oul mai cu putere de cateva ori. Nu s-a auzit nimic? Inseamna ca e proaspat. Ti s-a parut ca auzi un fel de plescaitura? Atunci arunca-l! Fiind vechi, prin coaja a patruns mult aer, iar bula din interior si-a marit volumul.

4. Spargerea oului
E un test foarte eficient cand vrei sa-ti prepari omleta sau oua ochiuri. Sparge oul intr-o farfurie. Daca albusul e subtiat, iar galbenusul are un aspect mai plat, renunta la a-l mai gati. Explicatia este foarte simpla: pe masura ce trece timpul, se rup lanturile proteice care tin lipite albusul si galbenusul. In schimb, daca albusul e vascos, iar galbenusul are o forma bine definita, poti sa-ti prepari oul fara nici o problema.



Cum si unde pastram ouale?

In afara de termenul de valabilitate, este foarte importanta si depozitarea in conditii optime a oualor, precum si respectarea altor reguli. Iata-le:
- pentru prajiturile la care ai nevoie de oua, cumpara-le pe cele mai proaspete, poate chiar din productia din ziua respectiva;
- pune ouale in frigider imediat ce ai ajuns cu ele acasa. Salmonella nu se dezvolta la temperaturi mai mici 6 grade Celsius. Atentie: daca le-ai pus abia dupa cateva ore de cand le-ai cumparat, este posibil ca Salmonella sa se dezvolte deja, iar racirea lor ulterioara nu mai are nici un efect;
- pe cat posibil, tine ouale in cutia lor de carton;
- trebuie consumate imediat ce le-ai indepartat coaja. Nu face greseala de a le coji si de a le baga asa in frigider.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2017-02-03 Vizualizari: 792


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum faci diferenta intre ouale proaspete si cele vechi, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Faceti o comanda - meniu complet - la un bun furnizor de feluri gata preparate, daca nu aveti timp de gatit.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Asafoetida
Asafoetida
Asafoetida este o planta cu radacini puternice si tulpina groasa, din familia patrunjelului, cu un m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"In societatea noastra "fericirea" este un produs de casa!"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro