Tips & tricks
Cum se gateste hrisca

Unii spun ca hrisca este inrudita cu cerealele, dar este, de fapt, samanta unei plante din aceeasi familie cu macrisul si rubarba. Persoanele cu sensibilitate la gluten o prefera in locul orezului. De altfel, are numeroase beneficii pentru sanatate. Astazi insa vom vorbi despre prepararea ei.
Ce trebuie sa stim despre hrisca
- este folosita in bucataria cu precadere din spatiul post-sovietic;
- se fierbe exact ca orezul. Pune in vas o parte hrisca si doua parti apa;
- ideal ar fi sa fie fiarta intr-un ceaun cu pereti grosi;
- e recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten, celor care urmeaza o dieta si celor care vor sa-si mentina greutatea;
- ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
Hrisca inmuiata
Conform studiilor, contine mai multi nutrienti decat cea fiarta. Ca sa o pregatesti, trebuie sa respecti urmatorii pasi:
- spal-o bine;
- pune-o intr-vas si toarna apa peste ea. Daca pui o cana de hrisca, atunci adauga 2 cani de apa clocotita;
- acopera vasul si tine-l intr-un loc cald cel putin 2-3 ore;
- daca vrei sa o lasi peste noapte, toarna peste hrisca apa rece.

Ca sa o fierbi, dar fara sa o faci terci, respecta etapele urmatoare:
- pune apa si putina sare intr-un vas cu peretii mai grosi;
- cat timp astepti sa inceapa sa fiarba apa, spala hrisca de doua-trei ori;
- in momentul in care incepe sa fiarba, adauga hrisca in vas, amesteca folosind o lingura de lemn, apoi lasa sa fiarba;
- este bine ca acum sa dai focul la minim si sa acoperi vasul cu un capac;
- hrisca e gata in momentul in care bagi lingura in mijlocul vasului si nu mai este apa. Daca ti se pare ca ar mai trebuie lasata la fiert, verific-o dupa alte 5-7 minute;
- la final opreste focul, dar las-o asa inca vreo 10-15 minute, acoperita, ca sa se patrunda;
- cat timp fierbe, nu amesteca deloc in ea. Altfel, se va face rapid terci.
Hrisca fiarta e folosita pentru supe, ciorbe, budinci, tocanite etc.
Budinca de hrisca
Ingrediente: 100 gr hrisca fiarta, 1 banana, cca 180-200 ml lapte vegetal (de orez, de migdale etc.), 2-3 smochine si seminte crude (de dovleac, de in, de floarea-soarelui etc.).
Mod de preparare: Pune toate ingredientele in blender si mixeaza pana cand obtii o compozitie omogena, de consistenta budincii.
Ce trebuie sa stim despre hrisca
- este folosita in bucataria cu precadere din spatiul post-sovietic;
- se fierbe exact ca orezul. Pune in vas o parte hrisca si doua parti apa;
- ideal ar fi sa fie fiarta intr-un ceaun cu pereti grosi;
- e recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten, celor care urmeaza o dieta si celor care vor sa-si mentina greutatea;
- ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
Hrisca inmuiata
Conform studiilor, contine mai multi nutrienti decat cea fiarta. Ca sa o pregatesti, trebuie sa respecti urmatorii pasi:
- spal-o bine;
- pune-o intr-vas si toarna apa peste ea. Daca pui o cana de hrisca, atunci adauga 2 cani de apa clocotita;
- acopera vasul si tine-l intr-un loc cald cel putin 2-3 ore;
- daca vrei sa o lasi peste noapte, toarna peste hrisca apa rece.

Ca sa o fierbi, dar fara sa o faci terci, respecta etapele urmatoare:
- pune apa si putina sare intr-un vas cu peretii mai grosi;
- cat timp astepti sa inceapa sa fiarba apa, spala hrisca de doua-trei ori;
- in momentul in care incepe sa fiarba, adauga hrisca in vas, amesteca folosind o lingura de lemn, apoi lasa sa fiarba;
- este bine ca acum sa dai focul la minim si sa acoperi vasul cu un capac;
- hrisca e gata in momentul in care bagi lingura in mijlocul vasului si nu mai este apa. Daca ti se pare ca ar mai trebuie lasata la fiert, verific-o dupa alte 5-7 minute;
- la final opreste focul, dar las-o asa inca vreo 10-15 minute, acoperita, ca sa se patrunda;
- cat timp fierbe, nu amesteca deloc in ea. Altfel, se va face rapid terci.
Hrisca fiarta e folosita pentru supe, ciorbe, budinci, tocanite etc.
Budinca de hrisca
Ingrediente: 100 gr hrisca fiarta, 1 banana, cca 180-200 ml lapte vegetal (de orez, de migdale etc.), 2-3 smochine si seminte crude (de dovleac, de in, de floarea-soarelui etc.).
Mod de preparare: Pune toate ingredientele in blender si mixeaza pana cand obtii o compozitie omogena, de consistenta budincii.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2017-02-10 Vizualizari: 1696
Daca ti-a placut articolul Cum se gateste hrisca, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
La masa oferiti alternativ cosuri cu paine alba, dar si paine integrala/de secara.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Cresonul indian
Cresonul indian, numit si condurul doamnei sau nasturel este o planta originara din America de Sud, ...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta