193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru o coliva aromata

Sfaturi pentru o coliva aromata

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazie.
Tu ai facut vreodata? Stii care sunt secretele fierberii arpacasului si indulcirii lui? Daca nu, tine cont de urmatoarele lucruri:
- arpacasul trebuie spalat in 9 ape, conform obiceiului. Se spune ca cele 9 ape corespund celor 9 cete ingeresti;
- se unge cu ulei fundul ceaunului de tuci, pentru ca arpacasul sa nu se prinda de el. De altfel, in timpul fierberii, nu e bine sa amesteci in arpacas. Mai bine invarti vasul de cateva ori pe aragaz;
- daca nu ai ceaun de tuci, foloseste o oala anti-aderenta;
- dupa ce a fiert, arpacasul trebuie acoperit cu folie alimentara absolut peste tot, pentru a nu se forma o crusta uscata la suprafata. Tocmai de aceea este indicat sa bagi usor marginile foliei in arpacas, de jur imprejurul vasului;
- pentru un gust cat mai dulce, atunci cand amesteci coliva cu restul ingredientelor, poti pune si o mana de stafide aurii;
- crucea se face si din zahar pudra, daca nu ai cacao. De asemenea, o poti inlocui cu bucati de ciocolata sau bomboane.



Reteta de coliva – Cum se face

Ingrediente:

500 gr arpacas
2-3 linguri ulei
1,5 litri apa
un varf de cutit de sare
300 gr nuca maruntita
300 gr zahar
coaja rasa de la o portocala
coaja rasa de la o lamaie
2 esente de rom
200 gr biscuiti populari, trecuti prin masina de tocat carne

Pentru decor:

150 gr nuca maruntita
bombonele colorate
floricele din fondant
80 gr cacao pudra (pentru decor, dar si pentru facut crucea, cu ajutorul unui sablon)

Mod de preparare:

Arpacasul se spala in 9 ape usor caldute.
Se unge cu ulei fundul unui ceaun de tuci mai mare, se pune arpacasul in el, apoi apa, si se lasa la fiert, la foc mic.
In momentul in care apa a scazut aproape complet, se adauga sarea si zaharul. Se amesteca folosind o spatula mai lunga si se mai lasa pe foc pana cand lichidul se evapora de tot (adica in jur de un sfert de ora).
Se ia ceaunul de pe foc, se acopera arpacasul cu folie alimentara foarte bine si se lasa asa pana a doua zi.
Se rastoarna coliva intr-un lighean mare, in care se pun si esentele de rom, coaja rasa de la citrice si miezul de nuca macinat. Se amesteca foarte bine si se gusta.
Pentru a se lega mai bine compozitia, se adauga si 100 gr biscuiti macinati.
Se umple platoul sau tava cu arpacasul fiert, se niveleaza bine si se tapeteaza cu restul de biscuiti, amestecat cu 1-2 linguri pudra de cacao.
Se pune apoi sablonul in mijloc si se presara cacao din abundenta. Se rade putin cu un cutit crucea formata, pentru a se indeparta excesul de cacao. Se ridica usor sablonul.
Se decoreaza apoi cu bombonele colorate sau floricele din fondant. Cine doreste, poate face si un model de jur imprejurului platoului, folosind un pahar mic.

sursa foto: Flickr





Postat de Alina Tibichi pe data de 2017-02-17 Vizualizari: 321


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru o coliva aromata , aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru gatit urzici
In perioada urmatoare, la mare cautare prin piete vor fi urzicile. Calite, puse in ciorbe sau in placinte, ele reprezinta o varianta buna pentru diversificarea regimului zilnic. Iata cateva sfaturi pe
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Hrisca
Asemanandu-se ca forma cu graul, hrisca este in realitate o pseudo-cereala cu proprietati nutritive ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau








DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada