193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica

Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pana seara. Aceasta a fost prima forma de gatit in ceramica, rudimentara. Acum insa noi folosim vasele din ceramica.
Vrei sa-ti cumperi asa ceva ori sa testezi oala primita cadou? Uite ce e bine sa stii dinainte:
Vasele sunt folosite mai degraba pentru copt, decat pentru fiert. Asadar, nu e indicat sa intre in contact direct cu focul.
Vasele facute de mesterii autohtoni trebuie utilizate intr-un mediu cald, nu fierbinte, si niciodata la flacara deschisa.
Pentru spalat se recomanda produse speciale. Banalul detergent de vase, din comert, poate sa patrunda in ceramica si sa o deterioreze. Cand iti vei cumpara o asemenea oala, intreaba-l pe vanzator si despre modul de curatare al vasului.

Folosirea corecta a oalelor din ceramica

Inainte de a face mancare pentru prima data intr-un vas din ceramica, e bine sa pui in el usturoi, zeama de lamaie si otet si sa-l bagi in cuptor pentru cateva minute. Astfel, vei indeparta aroma si gustul de caramida, acestea nemaiimpregnandu-se astfel in mancare.
Tot inainte de a-l in cuptor, se recomanda si cufundarea in apa pentru cateva minute, ca sa nu crape.
Daca ai mancare ce se poate lipi de interiorul oalei, unge vasul mai intai cu putin ulei sau unt, apoi pune preparatul.



Despre vasele din ceramica – Lucruri mai putin cunoscute

Nu este dificil sa gatesti in vase din ceramica, dar trebuie sa stii si cateva informatii despre ele. Iata:
- au peretii mai grosi decat alte vase;
- mancarera se gateste uniform in ele, intrucat caldura patrunde peste tot;
- daca pui mancarea intr-un vas mai mare, cu capac, seteaza cuptorul la 150-160 de grade Celsius si baga-l in el pentru cateva ore;
- niciodata nu e bine sa grabesti prepararea mancarurilor, prin marirea temperaturii cuptorului. Risti ca vasul sa crape;
- echilibreaza pH-ul alimentelor. Spre exemplu, aciditatea din sucul rosii interactioneaza cu argila (care este alcalina), rezultand un preparat cu un gust usor dulce si o aroma foarte placuta;
- cu cat le vei folosi mai des, cu atat preparatele din ele se vor gati mai repede;
- inainte de a le baga in frigider, lasa-le sa ajunga la temperatura camerei;
- depoziteaza-le intr-un loc in care circula aerul, cu capacul alaturi;
- o data la doua luni este bine sa le usuci in cuptorul incins la 120 de grade, timp de 10-15 minute.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2017-02-24 Vizualizari: 431


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Sfaturi pentru gatit urzici
In perioada urmatoare, la mare cautare prin piete vor fi urzicile. Calite, puse in ciorbe sau in placinte, ele reprezinta o varianta buna pentru diversificarea regimului zilnic. Iata cateva sfaturi pe
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Limnophila
Limnophila aromatica este o planta tropicala, originara din Asia de S-E unde creste foarte bine in z...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"In societatea noastra "fericirea" este un produs de casa!"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro



DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada