193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Condimente in bucatarie – levantica

Condimente in bucatarie – levantica

      Trimite pe mail Printeaza
Condimente in bucatarie – levantica
De fiecare data cand ma gandesc la mirosul levanticii, careia i se mai spune si “floarea zanelor”, imi vine in minte o excursie in Franta. Asta pentru ca acolo aceste plante sunt semanate pe marginea drumului si miros de la 10 de metri. Dar sa nu ne indepartam de la subiect. Probabil stiti cat de bun este uleiul de levantica pentru infrumusetare sau aromoterapie, dar planta uscata poate fi intrebuintata si in bucatarie.

Prima data am vazut intrebuintata aceasta planta intr-o emisiune a gurului culinar Jamie Oliver, cand acesta facea biscuiti cu flori de levantica.

In bucataria franceza din regiunea Provence, levantica se foloseste la mancarurile de peste, porc, vita, pui sau in preparate de legume pe baza de vinete, rosii, ardei. Oricum, trebuie folosita cu mare atentie, pentru ca aroma amaruie si mirosul puternic se "extind" in mancare si veti avea mancare de levantica, in loc de dovlecei, de exemplu. Daca vreti neaparat sa o folositi la ceva, va recomand inghetata de levantica. Sau piept de pui cu levantica si miere. Suna tare ademenitor, nu? Este bine sa stiti ca levantica merge foarte bine combinata si cu alte mirodenii: oregano, patrunjel, rozmarin sau citrice.

Pentru a colora inedit o salata se poate folosi cu succes levantica. Aceasta poate fi folosita drept substitut pentru rozmarin in diferite retete de paine. De asemenea puteti sa asezati levantica in zahar si dupa cateva saptamani sa folositi acest tip de zahar aromat pentru diverse retete de prajituri.

Cheia succesului in gatirea bunatatilor culinare cu levantica este sa experimentati mai intai cu cantitati mici. Ea trebuie utilizata cu atentie, la prepararea mancarurilor robuste pentru ca aroma sa tinde sa devina dominanta, mancarea fiind prea amara si parfumata.

Stiati ca puteti folosi si tulpinile lemnoase ale acestei plante ca si frigarui pentru peste sau fructe? Preparatele vor imprumuta putin din aroma levanticii si vor avea o savoare aparte.

Florile de levantica sunt decorul perfect pentru prajituri de genul celor cu ciocolata, pentru briose glazurate sau pentru inghetatele de orice fel. Puteti parfuma si serbeturile cu levantica.

Insa cel mai important este sa nu folositi in bucatarie levantica pe care ati cumparat-o din florarie, caci de multe ori este tratata cu pesticide. Eu imi achizionez levantica din piata, chiar daca o folosesc mai rar in bucatarie.

Va voi oferi cateva ponturi pentru alegerea levanticii pefecte in bucatarie. Florile proaspete trebuie sa aiba o culoare intensa. Crengutele de levantica se vor pastra in locuri uscate si intunecate, in pahare cu apa. Daca le preferati uscate, impachetati-le in hartie. Unii le pastreaza in congelator.

Dupa ce vei invata sa te bucuri de aroma levanticii vei regreta ca nu ai descoperit-o mai devreme!





Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-08-28 Vizualizari: 6244


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Condimente in bucatarie – levantica, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Anason
Anason
Anasonul este o planta mediteraneana inrudita cu mararul si coriandrul, de la care se folosesc in pr...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Daca vrei sa eviti bolile , mananca mai putin. Daca vrei sa-ti prelungesti viata, fa-ti mai putine griji"
Chu Hui Weng
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro