193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Sfaturi pentru prepararea prajiturilor cu grilaj...

Sfaturi pentru prepararea prajiturilor cu grilaj

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru prepararea prajiturilor cu grilaj
Prepararea prajiturilor sau a placintelor cu grilaj nu necesita o foarte mare filosofie. Trebuie doar sa tinem cont de cateva sfaturi, iar in timp, cu ajutorul excercitiului repetat vom ajunge sa obtinem adevarate opere de arta. Din pacate acest tip de placinte cu grilaj sau zabrele este plin de "defecte": este de moda veche, apoi, cand o gusti, nu te mai poti opri din mancat.

Aluatul se prepara dupa procedeul clasic de pate brisee: amestecati ingredientele uscate, taiati in interiorul lor margarina sau untul pana la obtinerea unei granulatii fine, apoi framantati foarte rapid cu oul si cateva linguri de lapte, pana se aduna toate ingredientele intr-o bila de aluat. Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora. Atentie ca nu trebuie sarit acest pas si aluatul trebuie sa se “ odihneasca” in frigider.

Aluatul se scoate din frigider si se imparte in vizual in patru, apoi se lasa un sfert deoparte, iar restul de trei sferturi se intinde in tava . Aluatul se poate presa direct in tava, cu mana sau cu un instrument special de intins ca un sucitor. Poti improviza, pentru a obtine foi cat mai egale, desenand cate un dreptunghi de marime egala pe doua foi de hartie de copt. Pentru stabilirea dimensiunilor dreptunghiului te orientezi dupa o tava obisnuita de aragaz, sa fie ceva mai mic decat aceasta. Intorci foaia cu partea pe care ai desenat-o in jos si pui aluatul pe ea. Acoperi cu o alta foaie de hartie de copt, nedesenata, si incepi sa intinzi foaia cu sucitorul, intre cele doua coli de hartie de copt. Desigur, sucitorul nu va impinge aluatul strict in limitele dreptunghiului desenat, dar decupezi ceea ce depaseste desenul si completezi unde lipseste, presand, astfel obtii o foaie de aproximativ 1 mm grosime si cu margini regulate.

Cand aluatul s-a intins cat coala de hartie, dezlipesti coala de deasupra si il tragi cu tot cu hartia de la baza in tava, unde ii mai ajustezi putin dimensiunile.

Restul de aluat pe care il vei folosi prentru grilaj il mai framanti cu putina faina, atat cat sa devina mai usor de manipulat si il intinzi pe suprafat de lucru presatata cu faina, intr-o foaie subtire, decupand fasii cu grosimea de aproximativ 7-8 mm cu ajutorul rolei ondulate de patiserie. Pui umplutura peste foaia din aluat si nivelezi deasupra.

Cand esti gata sa faci zabrelele, inmoaie marginea placintei cu putina apa. Incepe cu fasiile cele mai lungi si aseaza-le pe primele doua in forma de X pe centrul placintei. Le poti aranja la unghi de 90 grade sau la unul mai ascutit, de 45 grade. Alterneaza dungile verticale cu cele orizontale, tesandu-le in modelul peste si de desupt. Foloseste fasiile cele mai scurte pentru marginea modelului. In cazul in care ai probleme cu dezlipirea fasiilor de pe suprafat de lucru, ruleaza-le ca pe un covor si intinde-le direct pe placinta. Strange puternic fasiile de marginea placintei si inlatura restul de coca formata.

Umplutura lasata sa se vada prin zabrele, tine in totalitate de stil: fasiile subtiri dau mai multa eleganta zabrelelor, in timp ce folosirea catorva fasii late dau modelului un aer rustic. Poti chiar si rasuci fasiile de aluat in timp ce formezi modelul.

Dupa aplicarea modelului, unge suprafata cu un ou batut cu apa sau lapte, dandu-i astfel o crusta aurie si lucioasa. Si ca sa fie crusta putin mai crocanta, presar-o cu zahar brun.

Acesta prajitura cu grilaj nu este chiar atat de complicata pe cat pare, dar este absolut delicioasa datorita crustei crocante si fine si umpluturii aromate cu tenta de jeleu.





Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-08-28 Vizualizari: 7502


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru prepararea prajiturilor cu grilaj, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Asafoetida
Asafoetida
Asafoetida este o planta cu radacini puternice si tulpina groasa, din familia patrunjelului, cu un m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ce este omul cand folosinta timpului sau sunt numai somn si mancare, o vita si nimic mai mult"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro