193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sampania, nelipsita la evenimentele speciale

Sampania, nelipsita la evenimentele speciale

      Trimite pe mail Printeaza
Sampania, nelipsita la evenimentele speciale
Trecerea dintre ani, ziua de nastere, casatoria, nasterea unui copil, reusita la facultate, absolvirea unei etape de invatamant, o cina romantica, o victorie de orice tip, sau pur si simplu dorinta de rasfat, toate acestea sunt ocazii marcate de „explozia” unei sticle de sampanie... sau de vin spumos.

Cea mai eleganta, cea mai fina, cea mai celebra bautura din toate cate exista, sampania este doar acel „elixir” acidulat produs in provincia Champagne din Franta, numai din struguri din soiurile Chardonnay (albi) si Pinot Noir sau Pinot Meunier (negri).

Exista trei tipuri de sampanie: Blanc de Blancs (sampanie alba din struguri albi), Blanc de Noirs (sampanie alba din struguri negri, lichidul avand de fapt o nuanta aurie intensa) si Rose (roz la culoare, in care strugurii negri se adauga la a doua fermentatie sau prin macerare).

Fiecare recolta de struguri vine cu savoarea si dulceata sa specifica, de aceea, pentru a pastra o nota cat de cat invariabila a gustului, se amesteca struguri din mai multi ani. Aceasta este asa numita sampanie nonvintage si este mai accesibila pentru tot felul de buzunare. Pentru cunoscatori insa, pentru cei care sunt dispusi sa dea chiar si 2000 de dolari pe o sticla de sampanie, exista varianta vintage care este realizata exclusiv din strugurii dintr-una si aceeasi recolta.

Sampania este imbuteliata in sticle foto-rezistente de culoare verde si trebuie pastrata pe orizontala la temperaturi de 4-16 grade. inainte de a se servi trebuie tinuta la rece intr-o frapiera cu gheata timp de 20 de minute. Se bea in pahare inalte, special concepute pentru a nu risipi acele bule care fac sampania atat de speciala.

Daca nu ai posibilitatea sa-ti achizitionezi sampanie, trebuie sa stii ca exista vinuri spumante fabricate exact din aceleasi soiuri de struguri si cu aceeasi tehnologie, dar care nu pot folosi denumirea binecunoscuta pentru ca nu provin din provincia Champagne. Aceste bauturi indica insa pe eticheta faptul ca sunt create dupa metoda champagnese si acest amanunt le claseaza printre cele mai bune licori de acest tip.

Sampania alba se recomanda in special ca aperitiv, cea aurie (din struguri negri) poate insoti cu succes preparatele din carne si branzeturile iar cea rose se preteaza mai ales pentru cinele romantice. Dar, in orice fel si la orice ocazie ai folosi-o, prezenta ei va fi apreciata tocmai pentru ca da o nota de „important si special” prin simpla revarsare a ei in cupe.





Postat de Raluca Alupoaie pe data de 2009-09-11 Vizualizari: 4181


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sampania, nelipsita la evenimentele speciale, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Semintele paradisului
Semintele paradisului (Aframomum melegueta) sunt inrudite cu ghimbirul si provin din familia Zingibe...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"O lingura nu poate gusta mancarea care o tine, la fel, un prost nu poate intelege intelepciunea unui intelept chiar daca se afla in apropierea lui"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro