193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Sfaturi practice – pregatirea corecta a ciupercilor...

Sfaturi practice – pregatirea corecta a ciupercilor

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi practice – pregatirea corecta a ciupercilor
Cu totii stim ca includerea ciupercilor in alimentatie este un adevarat beneficiu noi. Ele contin substante minerale importante pentru organismul uman precum: potasiu, fosfor, fier, calciu, cupru; substante organice: proteine, grasimi, hidrati de carbon, aminoacizi, fermenti; vitamine; uleiuri eterice. Iar in timpul postului pot inlocui cu succes carnea. Pentru ca nu mai este mult si vom intra in sezonul ploios si ne vom putea bucura din plin de ciuperci, m-am gandit ca ar fi bine sa stim cum trebuie sa pregatim corect aceste legume.

In primul rand trebuie sa cumparam cipercile de la vanzatori autorizati si trebuie sa le pregatim cat mai repede posibil, asta pentru ca ele intra repede in descompunere devenind toxice. Atentie caci ele se pot pastra in frigider neambalate, dar pentru maxim 2 zile.

Inainte de preparare, ciupercile se curata bine de resturi vegetale, pamant, turba, nisip si se indeparteaza numai partea din picior care a crescut in pamant. Nu se indeparteaza membrana (pielita) de pe palarie, deoarece prin aceasta i se scade valoarea nutritiva. Se spala numai in momentul folosirii, in jet de apa rece sau se tin cateva minute intr-un vas cu multa apa. La unele exemplare de bureti nu se consuma piciorul, fiind tare, celulozic (la pastravul de fag sau pleurostus).

In procesul de curatare ciupercile nu se vor intuneca la culoare, daca se vor pune intr-o cratita cu apa rece si ulei.

Daca ciupercile prezinta au un gust iute sau amar, se tin in apa rece 5-10 minute, schimband apa de cateva ori. Dupa spalare, cele albe se stropesc imediat cu suc de lamaie sau otet, pentru a-si pastra culoarea.

Pentru preparare se folosesc vase emailate, din inox, teflon, sticla termorezistenta, ceramica, vase din fonta. La fiert se intrebuinteaza putina apa cu sare (3 g/l) si otet sau zeama de lamaie, iar ciupercile se introduc numai in momentul cand fierbe apa. Timpul de fierbere este este de 10-15 minute.

Prin decongelare, ciupercile devin foarte apoase si de aceea se recomanda folosirea lor la supe, sosuri si mancaruri cu sos. Pentru a evita ca ele sa devina apoase, este mai bine ca inainte de congelare sa le prajiti. Adaugate intr-o mancare, ciupercile lasa multa apa si de aceea este indicat sa fie prajite pana cand lichidul se evapora.

In speranta ca v-am putut ajuta cu cele cateva sfaturi oferite, va doresc spor la pregatit ciupercile fie in conserve, fie uscate, fie congelate sau cum imi plac mie cel mai mult – in zacusca!





Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-10-09 Vizualizari: 59820


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi practice – pregatirea corecta a ciupercilor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Loboda
Loboda
Loboda este o planta de gradina, cunoscuta inca din antichitate cand era folosita alternativ in sala...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Legile lui Murphy despre mama: Indiferent de cat mananci,niciodata nu esti prea gras, incat mama ta sa nu iti mai dea nimic de mancare"
Edward A. Murphy
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro