193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru muraturi

Sfaturi pentru muraturi

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru muraturi
Toamna este anotimpul cand se numara bobocii si se aduna roadele obtinute de-a lungul anului. Si cum putem pastra mai bine savoarea legumelor verii daca nu prin muraturi. Delicioase si pline de savoare, muraturile nu lipsesc de pe mesele din tipul iernii. Totusi, pentru a avea parte de niste muraturi delicioase, trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi.

Muraturile in saramura prezinta avantajul ca pastreaza unele vitamine rezistente la fermentatie. Muraturile in saramura sunt cele mai sanatoase.

Legumele care se pun la murat trebuie sa fie foarte proaspete, sanatoase, tari, necrapate, nepatate, nelovite si neatinse de bruma; patlagele verzi vor fi mai gustoase daca sunt usor parguite.

Initial, legumelor pentru murat li se rup coditele, apoi se spala foarte bine sub jet de apa, dupa care se scurg bine.

Pentru a evita inmuierea muraturilor, nu folosi niciodata sare iodata, adauga doar sare speciala pentru muraturi. Asigura-te ca solutia de saramura contine suficienta sare si otet. Capacul borcanului trebuie sa fie inchis etans ca sa nu intre aer.

Pentru a nu avea muraturi seci, goale la mijloc, asigura-te ca acestea sunt proaspat culese, tari, nelovite si nepatate. Legumele sunt goale la mijloc daca nu au fost proaspete sau au fost prea batrane. Legumele taiate bucati nu trebuie indesate puternic pentru a evita fermentarea lor.

Muraturile prind o culoare urata, vinetie, fie din cauza sarii iodate, fie din cauza unei cantitati prea mari de condimente sau a otetului prea inchis la culoare.

Pentru manevrarea legumelor, condimentelor si a saramurii, foloseste doar ustensile din lemn. Cele metalice pot schimba si ele culoarea legumelor.

Saramura se toarna incet in borcanul putin inclinat, ceea ce favorizeaza iesirea aerului din borcan. Daca saramura se toarna fierbinte, sub borcan se aseaza lama unui cutit. Decolorarea legumelor poate fi evitata prin depozitarea lor numai in spatii bine aerisite si departe de razele soarelui sau de alta sursa puternica de lumina.

Condimentele folosite la muraturi pentru a le da mai multa savoare, ca mararul uscat cu seminte, bucatile de hrean taiate in lung sau frunzele de hrean, ardeii iuti, frunzele de telina, crengutele cu frunze de visin, stejar, de coacaze, ardeii capia, usturoiul sau merele mici, se spala foarte bine cu apa rece.

Toate operatiunile de pregatire a legumelor pentru a fi puse la murat, a borcanelor si a celorlalte vase si ustensile ajutatoare (linguri, tifon, strecuratoare, cani, greutate), asezarea legumelor in borcane, fierberea si turnarea saramurei trebuie facute in aceeasi zi.

In speranta ca te-am putut ajuta cu cateva ponturi care sa iti usureze munca in bucatarie, iti doresc mult spor in umplerea camarilor cu tot felul de conserve, plante aromatice uscate, muraturi sau zacusca.





Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-10-12 Vizualizari: 6957


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru muraturi, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Acaiul
Originand din zona Amazonului, fructele arborelui de acai au facut furori prin lumea civilizata in u...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Oamenii de rand traiesc ca sa manance si sa bea. Oamenii de valoare mananca si beau ca sa simta ca traiesc"
Socrate
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro