193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria in Evul Mediu

Bucataria in Evul Mediu

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria in Evul Mediu
In Evul Mediu, tehnicile folosite in bucatarie difereau foarte mult, in functie de starea materiala a celor care locuiau fie in castele prevazute cu bucatarii bine dotate, fie in niste bordeie amarate unde uneori nici nu exista o plita sau un cuptor mai mititel. Se gatea la foc deschis, cu dispozitive dintre cele mai primitive, iar hrana putea fi de cele mai multe ori calda, dar cu siguranta nu si gustoasa sau plina de nutrimente.

In marile castele ale Evului Mediu lucrurile stateau putin diferit, aici existand nu doar bucatarii uriase, dar si camere speciale pentru depozitarea legumelor, a fructelor si alte camere unde se tinea vanatul si carnea pentru consum. De obicei bucatariile de castel erau amenajate la parter, intr-un loc usor accesibil atat pentru personalul care se ocupa cu activitatile culinare cat si pentru cei care furnizau produsele alimentare.

Camerele de depozitare erau in asa fel gandite incat sa se profite la maximum de sistemul natural de ventilatie si control al umiditatii astfel ca existau conditii bune de pastrare a celor mai multe alimente in niste conditii satisfacatoare. Foarte bine utilate si inca la moda in multe locatii din intreaga lume au fost cramele de pastrare a vinului si a berii, celebre in Evul Mediu, dar la fel de functionale si in prezent, cand se folosesc cam aceleasi metode de depozitare ca si cu sute de ani in urma.

Dintre tehnicile de gatit folosite in Evul Mediu putem aminti pe cele de coacere la cuptor, practicate cu succes si de multi dintre bunicii unora dintre noi, apoi cele de fiert si prajit la plita, afumarea produselor alimentare care se pretau la aceasta tehnica si conservarea prin sarare sau punere in untura sau ulei. Deoarece gatitul se desfasura de obicei deasupra unei plite foarte incinse sau a focului deschis uneltele folosite la gatit trebuiau sa fie rezistente si suficient de mari si usor de manevrat incat sa se poata desfasura activitatea in conditii bune.

Se pastreaza in multe muzee de profil si dovezi ale modului in care se gatea in trecut, printre acestea putand sa descoperim ceaune din fonta si oale uriase, tepuse, butoaie si obiecte de taiat sau sortat incredibile pentru zilele noastre, dar foarte utile si normale in acele vremuri. In prezent nu mai folosim deloc tehnicile vechi de gatit, lucrurile cunoscand o imbunatatire serioasa din acest punct de vedere, dar anumite metode culinare ar mai putea fi inca inviate si transmise generatiilor tinere deoarece ele fac cu succes fata testului timpului si se pot dovedi de real folos si pentru noi, asa cum au fost si pentru inaintasii nostri.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-10-16 Vizualizari: 5673


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria in Evul Mediu, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Painea este temelia vietii"
Jonathan Swift
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro