Lifestyle
Bucataria in Evul Mediu

In Evul Mediu, tehnicile folosite in bucatarie difereau foarte mult, in functie de starea materiala a celor care locuiau fie in castele prevazute cu bucatarii bine dotate, fie in niste bordeie amarate unde uneori nici nu exista o plita sau un cuptor mai mititel. Se gatea la foc deschis, cu dispozitive dintre cele mai primitive, iar hrana putea fi de cele mai multe ori calda, dar cu siguranta nu si gustoasa sau plina de nutrimente.
In marile castele ale Evului Mediu lucrurile stateau putin diferit, aici existand nu doar bucatarii uriase, dar si camere speciale pentru depozitarea legumelor, a fructelor si alte camere unde se tinea vanatul si carnea pentru consum. De obicei bucatariile de castel erau amenajate la parter, intr-un loc usor accesibil atat pentru personalul care se ocupa cu activitatile culinare cat si pentru cei care furnizau produsele alimentare.
Camerele de depozitare erau in asa fel gandite incat sa se profite la maximum de sistemul natural de ventilatie si control al umiditatii astfel ca existau conditii bune de pastrare a celor mai multe alimente in niste conditii satisfacatoare. Foarte bine utilate si inca la moda in multe locatii din intreaga lume au fost cramele de pastrare a vinului si a berii, celebre in Evul Mediu, dar la fel de functionale si in prezent, cand se folosesc cam aceleasi metode de depozitare ca si cu sute de ani in urma.
Dintre tehnicile de gatit folosite in Evul Mediu putem aminti pe cele de coacere la cuptor, practicate cu succes si de multi dintre bunicii unora dintre noi, apoi cele de fiert si prajit la plita, afumarea produselor alimentare care se pretau la aceasta tehnica si conservarea prin sarare sau punere in untura sau ulei. Deoarece gatitul se desfasura de obicei deasupra unei plite foarte incinse sau a focului deschis uneltele folosite la gatit trebuiau sa fie rezistente si suficient de mari si usor de manevrat incat sa se poata desfasura activitatea in conditii bune.
Se pastreaza in multe muzee de profil si dovezi ale modului in care se gatea in trecut, printre acestea putand sa descoperim ceaune din fonta si oale uriase, tepuse, butoaie si obiecte de taiat sau sortat incredibile pentru zilele noastre, dar foarte utile si normale in acele vremuri. In prezent nu mai folosim deloc tehnicile vechi de gatit, lucrurile cunoscand o imbunatatire serioasa din acest punct de vedere, dar anumite metode culinare ar mai putea fi inca inviate si transmise generatiilor tinere deoarece ele fac cu succes fata testului timpului si se pot dovedi de real folos si pentru noi, asa cum au fost si pentru inaintasii nostri.
In marile castele ale Evului Mediu lucrurile stateau putin diferit, aici existand nu doar bucatarii uriase, dar si camere speciale pentru depozitarea legumelor, a fructelor si alte camere unde se tinea vanatul si carnea pentru consum. De obicei bucatariile de castel erau amenajate la parter, intr-un loc usor accesibil atat pentru personalul care se ocupa cu activitatile culinare cat si pentru cei care furnizau produsele alimentare.
Camerele de depozitare erau in asa fel gandite incat sa se profite la maximum de sistemul natural de ventilatie si control al umiditatii astfel ca existau conditii bune de pastrare a celor mai multe alimente in niste conditii satisfacatoare. Foarte bine utilate si inca la moda in multe locatii din intreaga lume au fost cramele de pastrare a vinului si a berii, celebre in Evul Mediu, dar la fel de functionale si in prezent, cand se folosesc cam aceleasi metode de depozitare ca si cu sute de ani in urma.
Dintre tehnicile de gatit folosite in Evul Mediu putem aminti pe cele de coacere la cuptor, practicate cu succes si de multi dintre bunicii unora dintre noi, apoi cele de fiert si prajit la plita, afumarea produselor alimentare care se pretau la aceasta tehnica si conservarea prin sarare sau punere in untura sau ulei. Deoarece gatitul se desfasura de obicei deasupra unei plite foarte incinse sau a focului deschis uneltele folosite la gatit trebuiau sa fie rezistente si suficient de mari si usor de manevrat incat sa se poata desfasura activitatea in conditii bune.
Se pastreaza in multe muzee de profil si dovezi ale modului in care se gatea in trecut, printre acestea putand sa descoperim ceaune din fonta si oale uriase, tepuse, butoaie si obiecte de taiat sau sortat incredibile pentru zilele noastre, dar foarte utile si normale in acele vremuri. In prezent nu mai folosim deloc tehnicile vechi de gatit, lucrurile cunoscand o imbunatatire serioasa din acest punct de vedere, dar anumite metode culinare ar mai putea fi inca inviate si transmise generatiilor tinere deoarece ele fac cu succes fata testului timpului si se pot dovedi de real folos si pentru noi, asa cum au fost si pentru inaintasii nostri.
Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-10-16 Vizualizari: 5701
Daca ti-a placut articolul Bucataria in Evul Mediu, aboneaza-te la RSS-ul de
Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
La masa festiva, serviti mancarea fierbinte, daca se impune asa si frapata, pentru cea care necesita acest lucru.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta