193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Bacteriile din alimente pot fi distruse prin iradiere...

Bacteriile din alimente pot fi distruse prin iradiere

      Trimite pe mail Printeaza
Bacteriile din alimente pot fi distruse prin iradiere
Atunci cand spalam foarte bine fructele si legumele reducem simtitor riscul unei toxinfectii alimentare, dar inca e posibil sa mai ramana anumite bacterii nocive in alimentele noastre in ciuda modului atent in care le-am spalat anterior. Iradierea alimentelor, facute cu dispozitive speciale, poate insa sa distruga toate bacteriile atat de la suprafata alimentelor cat si din profunzimea lor.

Bacterii precum E. coli, salmonella, dar si insecte atat de minuscule ca nici nu se vad cu ochiul liber pot fi distruse integral prin iradierea stiintifica a hranei, alimentele putand sa fie apoi consumate fara grija, asa cum se procedeaza in mod obisnuit. Exista in prezent si companii care comercializeaza astfel de produse alimentare, ei specificand pe eticheta modul in care s-a realizat igienizarea hranei, prin intermediul iradierii.

Criticile aduse acestui procedeu care se doreste a fi unul sigur si eficient sunt ca prin iradiere, fie ea si stiintifica se distrug nu doar bacteriile, dar si anumite proprietati nutritive ale produselor proaspete sau conservate., nu altfel decat se intampla atunci cand folosim un cuptor cu microunde. In egala masura insa, gratie acestei tehnici, pot fi salvate cantitati uriase de hrana care au fost cumva contaminate cu E. coli, de exemplu, sau cu salmonella si reintroduse apoi chiar fara probleme in circulatie.

In special pentru tarile cu resurse alimentare foarte sarace, care nu isi pot permite risipa de alimente aceasta metoda ar putea fi foarte utila pentru anumite perioade de criza, daca si autoritatile medicale isi vor da acordul in privinta utilizarii ei. Agenti nocivi precum E. coli si salmonella au fost distrusi in proportie de 99,9 la suta prin iradiere, deci este vorba de o metoda foarte eficienta care elimina riscurile darii spre consum a unor cantitati mari de hrana contaminata.

E de la sine inteles ca cei mai multi dintre noi vom refuza din start ideea consumarii de alimente iradiate, in special de frica imbonavirilor cu cancer, dar daca cercetatorii vor reusi sa demonstreze cu argumente solide si faptul ca iradierea este o metoda foarte sigura pentru marele public atunci merita luata in considerare si aceasta solutie de fiecare data cand exista suspiciuni asupra unor produse provenite din surse mai putin verificate si sigure.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-10-26 Vizualizari: 3346


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bacteriile din alimente pot fi distruse prin iradiere, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Musca spaniola
Desi nu este practic un condiment, iar in cele mai multe tari este chiar considerat ca substanta ile...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Tot ceea ce mancam peste strictul necesar, furam din stomacul saracilor"
Mahatma Gandhi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro