Tips & tricks
Bacteriile din alimente pot fi distruse prin iradiere

Atunci cand spalam foarte bine fructele si legumele reducem simtitor riscul unei toxinfectii alimentare, dar inca e posibil sa mai ramana anumite bacterii nocive in alimentele noastre in ciuda modului atent in care le-am spalat anterior. Iradierea alimentelor, facute cu dispozitive speciale, poate insa sa distruga toate bacteriile atat de la suprafata alimentelor cat si din profunzimea lor.
Bacterii precum E. coli, salmonella, dar si insecte atat de minuscule ca nici nu se vad cu ochiul liber pot fi distruse integral prin iradierea stiintifica a hranei, alimentele putand sa fie apoi consumate fara grija, asa cum se procedeaza in mod obisnuit. Exista in prezent si companii care comercializeaza astfel de produse alimentare, ei specificand pe eticheta modul in care s-a realizat igienizarea hranei, prin intermediul iradierii.
Criticile aduse acestui procedeu care se doreste a fi unul sigur si eficient sunt ca prin iradiere, fie ea si stiintifica se distrug nu doar bacteriile, dar si anumite proprietati nutritive ale produselor proaspete sau conservate., nu altfel decat se intampla atunci cand folosim un cuptor cu microunde. In egala masura insa, gratie acestei tehnici, pot fi salvate cantitati uriase de hrana care au fost cumva contaminate cu E. coli, de exemplu, sau cu salmonella si reintroduse apoi chiar fara probleme in circulatie.
In special pentru tarile cu resurse alimentare foarte sarace, care nu isi pot permite risipa de alimente aceasta metoda ar putea fi foarte utila pentru anumite perioade de criza, daca si autoritatile medicale isi vor da acordul in privinta utilizarii ei. Agenti nocivi precum E. coli si salmonella au fost distrusi in proportie de 99,9 la suta prin iradiere, deci este vorba de o metoda foarte eficienta care elimina riscurile darii spre consum a unor cantitati mari de hrana contaminata.
E de la sine inteles ca cei mai multi dintre noi vom refuza din start ideea consumarii de alimente iradiate, in special de frica imbonavirilor cu cancer, dar daca cercetatorii vor reusi sa demonstreze cu argumente solide si faptul ca iradierea este o metoda foarte sigura pentru marele public atunci merita luata in considerare si aceasta solutie de fiecare data cand exista suspiciuni asupra unor produse provenite din surse mai putin verificate si sigure.
Bacterii precum E. coli, salmonella, dar si insecte atat de minuscule ca nici nu se vad cu ochiul liber pot fi distruse integral prin iradierea stiintifica a hranei, alimentele putand sa fie apoi consumate fara grija, asa cum se procedeaza in mod obisnuit. Exista in prezent si companii care comercializeaza astfel de produse alimentare, ei specificand pe eticheta modul in care s-a realizat igienizarea hranei, prin intermediul iradierii.
Criticile aduse acestui procedeu care se doreste a fi unul sigur si eficient sunt ca prin iradiere, fie ea si stiintifica se distrug nu doar bacteriile, dar si anumite proprietati nutritive ale produselor proaspete sau conservate., nu altfel decat se intampla atunci cand folosim un cuptor cu microunde. In egala masura insa, gratie acestei tehnici, pot fi salvate cantitati uriase de hrana care au fost cumva contaminate cu E. coli, de exemplu, sau cu salmonella si reintroduse apoi chiar fara probleme in circulatie.
In special pentru tarile cu resurse alimentare foarte sarace, care nu isi pot permite risipa de alimente aceasta metoda ar putea fi foarte utila pentru anumite perioade de criza, daca si autoritatile medicale isi vor da acordul in privinta utilizarii ei. Agenti nocivi precum E. coli si salmonella au fost distrusi in proportie de 99,9 la suta prin iradiere, deci este vorba de o metoda foarte eficienta care elimina riscurile darii spre consum a unor cantitati mari de hrana contaminata.
E de la sine inteles ca cei mai multi dintre noi vom refuza din start ideea consumarii de alimente iradiate, in special de frica imbonavirilor cu cancer, dar daca cercetatorii vor reusi sa demonstreze cu argumente solide si faptul ca iradierea este o metoda foarte sigura pentru marele public atunci merita luata in considerare si aceasta solutie de fiecare data cand exista suspiciuni asupra unor produse provenite din surse mai putin verificate si sigure.
Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-10-26 Vizualizari: 3416
Daca ti-a placut articolul Bacteriile din alimente pot fi distruse prin iradiere, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
La gatit, inlaturati orice urma de pielita, os, grasime sau coaja care sa curme brusc apetitul oaspetilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta