193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Igiena perfecta in bucatarie

Igiena perfecta in bucatarie

      Trimite pe mail Printeaza
Igiena perfecta in bucatarie
Cele mai expuse locuri din bucatarie unde se pot dezvolta bacteriile sunt chiar locurile unde preparam mancarea. De aceea este necesar sa le curatam pe acestea, mai ales, in mod repetat si respectand anumite reguli simple si clare. A te spala pe maini, de exemplu, inainte de incepe sa gatesti este un lucru stiut de oricine insa putini mai stiu si faptul ca, daca intr-adevar vrei sa gatesti ca la carte trebuie sa te speli cu apa calduta si sapun nu doar timp de 10-15 secunde ci chiar si 1-2 minute deoarece mainile noastre sunt pline de tot felul de bacterii pe care le mai imputinam atunci cand ne spalam indelung si meticulos pe maini.

Toate suprafetele folosite la taiat si procesat alimentele trebuie spalate din nou cu apa calduta si detergent de vase si apoi bine clatite chiar daca noi le-am mai spalat bine anterior. In special carnea, dar si alte produse animale favorizeaza aparitia unor bacterii pe suprafetele de taiat/tocat care nu dispar atat de usor prin simpla spalare atenta a dispozitivelor folosite. La fel de bine curatati trebuie sa fie si buretii de bucatarie, si acestia cu risc mare de contaminare. Spalati-i pe indelete sau dati-i putin la microunde inainte de a-i utiliza. Daca aveti insa o masina de spalat vase e si mai bine deoarece aici puteti curata si buretii de bucatarie nu doar vasele.

Chiuveta este des folosita la gatit deci dezinfectati-o cat mai des cu solutii de curatat speciale, destul de usor de gasit in comert. O data la doua luni trebuie curatat si canalul de scurgere, care se incarca cu timpul cu o multime de bacterii si resturi mai greu de eliminat. Chemati pentru aceasta un profesionist care va va arata cum trebuie procedat cat mai sigur. In ce priveste ustensilele de gatit deseori ele nu sunt bine curatate dinainte si acum e momentul sa le spalam adecvat pentru a le folosi igienic si cu sufletul impacat. Evitati sa stropiti cu apa fie pe masa de gatit fie pe jos deoarece multe picaturi se vor strecura prin colturile greu accesibile si vor crea un mediu propice dezvoltarii bacteriilor.

La gatit nu uitati sa alegeti, pentru comoditate, suprafete de taiat potrivite alimentelor pe care doriti sa le preparati. Carnea si produsele din carne trebuie taiate pe funduri de lemn de esenta tare, iar painea si legumele/zarzavaturile pe funduri din plastic. Astfel bacteriile vor fi mai putine si noi mai sanatosi. COnservele, borcanele si alte recipiente care contin ingrediente de adaugat la mancare trebuie spalate bine la exterior inainte de a le deschide ca sa evitam contaminarea cu praf si alti agenti toxici mai greu vizibili cu ochiul liber. Foarte important, nu alaturati atunci cand pregatiti alimentele pentru gatit produse din familii diferite si nici nu puneti alimentul pe un suport unde a stat mai inainte alt aliment, din alta gama de produse.

Fructele si legumele de obicei trebuie spalate bine inainte de a fi depozitate la rece si atunci cand dorim sa le consumam de asemenea ele trebuie spalate cu atentie. A nu se folosi insa sapun lichid, detergent sau alte substante la spalarea acestora ci doar jetul de apa si, eventual, cutitul, daca dorim sa indepartam anumite portiuni. La gatit, folositi doar cand este absolut necesar recipiente fara capac si cu siguranta nu uitati sa acoperiti intotdeauna mancarea dupa ce ati terminat de gatit. Sunt niste masuri de igiena simple, dar care ne permit ca intotdeauna sa avem o bucatarie curata si sa mancam si sanatos, asa cum ne dorim cu totii.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-11-06 Vizualizari: 3852


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Igiena perfecta in bucatarie, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Un meniu de sarbatori nu este neaparat unul bogat, dar trebuie sa acopere cam toate preferintele invitatilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Anason
Anason
Anasonul este o planta mediteraneana inrudita cu mararul si coriandrul, de la care se folosesc in pr...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Adevarurile care raman doar in minte si nu sunt traite practic ne hranesc tot atat de putin ca o mancare ce ramane in camara"
Richard Wurmbrand
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro