193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum sa procedam cu alimentele mucegaite?

Cum sa procedam cu alimentele mucegaite?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum sa procedam cu alimentele mucegaite?
Mucegaiul face intr-un fel parte din viata noastra si trebuie sa stim cum sa ne descurcam si cu aceasta problema. Cel mai simplu mod, de fapt, de a alunga definitiv mucegaiul din bucataria noastra este sa cumparam intotdeauna doar atatea alimente cate sunt necesare sa ne preparam masa pentru maximum o saptamana. Astfel nu va mai trebui sa ne preocupam daca alimentele depozitate de noi capata sau nu mucegai.

In cazul in care totusi ne place sa fim gospodari si depozitam o serie de alimente pentru mai multa vreme, primul lucru de evitat la depistarea mucegaiului este sa nu mirosim produsul respectiv. Unele tipuri de mucegai pot fi foarte periculoase pentru sistemul nostru respirator. In continuare, putem alege fie sa aruncam cu totul produsul respectiv fie sa il curatam si sa il gatim la scurta vreme dupa aceea. Nu pastrati totusi alimente afectat prea tare de mucegai.

Atunci cand alegem sa aruncam mancare sau produse alimentare mucegaite nu trebuie sa uitam ca exista persoane care mai scormonesc prin gunoaie si de asemenea exista si animale carora le place sa se alimenteze de pe la tomberon indiferent daca discutam despre cainii comunitari sau despre catelul de rasa nobila al vecinei de etaj. Puneti deci alimentele mucegaite in pungi de plastic, inchideti-le la gura si abia apoi aruncati-le la tomberon.

Carnea procesata, sunca sau carnatii, odata atinsi de mucegai, nu e deloc bine sa ii mai consumam si trebuie aruncati imediat. Salamul uscat insa mai poate fi salvat deoarece este bine pastrat in membrana sa. Carnea de pasare si resturile de la mesele de carne afectate de mucegai si acestea se arunca imediat pentru ca riscul de imbolnavire aici este maxim. La fel vor sta lucrurile si in cazul pastelor sau a orezului deoarece riscul ramane la fel de mare si pentru aceste alimente.

Dintre branzeturi, casul si cascavalul pot fi salvate, dar nu si alte soiuri de branza deoarece apa pe care o contin acestea favorizeaza dezvoltarea pe mai departe a mucegaiului. In ce priveste untul, iaurtul, smantana sau alte produse lactate si aici va trebui sa aruncam totul intrucat contin apa si prezinta risc mare de imbolnavire. Exista si anumite soiuri de branza care contin mucegai introdus acolo de chiar producatorul lor, dar acestea pot fi salvate ca si in cazul cascavalului deoarece mucegaiul rau este usor de recunoscut si de indepartat.

Gemurile, dulceturile sau jeleurile care au fost contaminate cu mucegai nu mai trebuie consumate deoarece aici mucegaiul poate patrunde in profunzime mai ales atunci cand vom incerca sa il curatam. Micotoxina, foarte periculoasa, se regaseste in chiar acest tip de produse afectate si nu trebuie sa va jucati cu acest lucru. Fructele le mai putem salva si la fel si multe legume atinse de mucegai, dar in cazul fructelor si a legumelor apoase, moi, nu e bine sa facem acest lucru din cauza mediului favorabil pentru dezvoltarea mucegaiului.

Painea, aluaturile de casa si prajiturile nu contin un mediu umed, dar sunt destul de poroase si astfel mucegaiul patrunde in interior cu usurinta. De aceea aceste produse trebuie aruncate imediat. La fel sa procedati si cu nucile, alunele sau legumele poroase deoarece nici acestea nu mai pot fi salvate. In general, orice tip de aliment cu continut mai mare de apa sau poros sau procesat fara conservanti nu mai poate fi salvat odata ce mucegaiul si-a facut aparitia.

Dupa ce scapati de produsele alterate treaba nu e inca gata fiind necesara si igienizarea locului unde au fost pastrate alimentele, aici existand nu doar posibile urme de mucegai pe rafturi, dar si multi spori in aer. Igiena se realizeaza prin curatare cu solutiile obisnuite de bucatarie sau cu un amestec de bicarbonat de sodiu si apa, fiind obligatoriu ca dupa aceea sa aerisiti si sa uscati foarte bine locul cu pricina.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-11-13 Vizualizari: 8943


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum sa procedam cu alimentele mucegaite?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"A citi fara sa gandesti e ca si cum ai manca fara sa digeri"
Edmund Burke
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro