193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Sursele de carbohidrati in diferite locuri de pe glob...

Sursele de carbohidrati in diferite locuri de pe glob

      Trimite pe mail Printeaza
Sursele de carbohidrati in diferite locuri de pe glob
De obicei atunci cand spui carbohidrati, te gandesti automat la cereale si orez, insa in multe spatii culturale diferite carbohidratii nu sunt obtinuti in principal din cereale ci exista alte surse nu neaparat mai greu de procurat, dar oricum diverse si demn de luat in considerare din aceasta cauza. Cu cat intelegi mai mult in aceasta privinta cu atat iti poti oferi alternative sanatoase la mesele pe care te-ai obisnuit sa le consumi alaturi de propria familie.

Tendinta generala, in ce priveste consumul de carbohidrati, este sa introduci in dieta acele alimente care sunt mai usor de procurat, de aceea existand diferente din acest punct de vedere pe masura ce te muti intr-un alt spatiu, unde clima si asezarea in teritoriu genereaza modificari ale regimului alimentar preferat. Din fericire, in prezent este posibil in foarte multe tari sa ai pe masa tot felul de produse care provin din cele mai indepartate colturi ale lumii si aceasta fara a scoate prea multi bani din buzunare.

In spatiul mediteranean, de exemplu, painea in toate formele cunoscute noua, ramane principala sursa de carbohidrati. Cartofii se consuma frecvent, dar mult mai rar decat in Europa Centrala si de Est unde, alaturi de paine, vor alterna sursa din care se obtin carbohidratii. Exceptie face Italia, unde orezul si pastele ocupa un loc central in bucataria traditionala. Scandinavii consuma si ei cartofi, dar si in cazul lor painea si alte produse pe baza de cereale vor fi principala sursa de carbohidrati.

In Asia, orezul si nu cerealele se va situa pe primul loc, orezul cu bob mic fiind favoritul chinezilor si al japonezilor. Exista poate sute de varietati de orez, dar cele mai familiare noua sunt orezul cu bob mic si orezul cu bobul lung. In India si Pakistan la moda a fost intotdeauna orezul Basmati, mai aromat decat alte sortimente de orez. In partea de vest a Asiei insa cerealele si orezul concureaza in asigurarea necesarului de carbohidrati.

Peste ocean, in America, porumbul si cartofii au fost traditional principalele surse de carbohidrati, si in prezent existand aceleasi preferinte mai ales acolo unde traiesc mari comunitati de indigeni. Africa, un continent al contrastelor, ramane insa unita prin preferinta generala pentru paine/cereale ca sursa de obtinere a carbohidratilor.

Alaturi de legume, fructe si zarzavaturi, consumate peste tot din abundenta, daca erau disponibile, painea, orezul si cartoful au reprezentat alimentele de baza pentru mesele oamenilor din vechime, mai nou aparand insa o moda foarte nociva a consumului de carne in exces, de unde si nenumaratele boli care ameninta sanatatea omului modern. Daca nu vom renunta curand la astfel de excese riscam sa transmitem urmasilor nostri o mostenire genetica foarte greu de purtat si ar fi destul de pacat pentru ca nimeni nu isi doreste sa participe la distrugerea propriei specii, mai ales cand calea aleasa este atat de simplu de abandonat.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-11-23 Vizualizari: 3931


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sursele de carbohidrati in diferite locuri de pe glob, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cu orice pret, casatoreste-te. Daca îti gasesti o sotie buna vei deveni foarte fericit. Dar daca îti vei gasi una rea, atunci vei deveni un filozof"
Socrate
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro