193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Idei pentru alegerea inspirata a unui meniu

Idei pentru alegerea inspirata a unui meniu

      Trimite pe mail Printeaza
Idei pentru alegerea inspirata a unui meniu
In alegerea oricarui meniu, organizarea si "punerea in scena" cum se zice sunt cheia catre succes. Maestrii culinari pe care ii mai vedem pe canalele de televiziune intotdeauna pun accent pe acest lucru, prezentandu-ne cu lux de amanunte atat ingredientele asezate frumos in recipiente separate cat si intructiuni detaliate care ajuta la indeplinirea retetei culinare pas cu pas.

A fi deci un bun bucatar presupune in primul rand o buna organizare, o minte foarte limpede si concentrata la tot ceea ce are de facut precum si respectarea cu strictete a masurilor de igiena in bucatarie. Dezastrele care mai pot aparea in bucatarie nu se datoreaza nicidecum intamplarii ci sunt, in primul rand, un rezultat direct al gatitului haotic, neglijent si lipsit de orice urma de pasiune.

Stresul, supararile sau certurile nu trebuie sa intervina pe parcursul procesului de gatit si, daca se mai intampla asa ceva, atunci lasam totul deoparte, ne calmam, fumam la nevoie si o tigara, si abia apoi revenim in bucatarie pentru ca, la fel ca si activitatile de la locul de munca, si gatitul presupune nu doar informatie utila, dar si o mare seriozitate si implicare. Graba, de asemenea, nu are ce cauta pe parcursul gatitului, fiind mereu nevoie sa ne rezervam timp suficient pentru aceasta activitate.

In alegerea meniului, exista o serie de reguli sfinte care trebuie respectate strict, dintre acestea putand sa le amintim pe urmatoarele:
- studiati reteta cu atentie si asigurati-va ca aveti la indemana toate ingredientele si ustensilele;
- pregatiti si masurati exact apoi toate ingredientele, de preferat in recipiente separate;
- la gatit, incercati sa va organizati timpul astfel incat sa faceti si curatenie pe masura ce incheiati etape din aceasta activitate
- de asemenea, pregatiti in avans si recipientele pentru servit masa, putand sa aranjati din timp totul pentru a economisi timpul.
- ganditi-va ca tot ceea ce faceti in bucatarie, precum si vibratiile dumneavoastra negative, se poate transfera asupra alimentelor (este cat se poate de real), deci adoptati un stil de lucru calm, o mentalitate pozitiva si incercati sa strecurati si un strop de pasiune la gatit, macar de suprafata.

Un meniu echilibrat si sanatos va reduce de obicei grasimile, dar va compensa acest lucru in planul gustului, prin introducerea de condimente adecvate. Usturoiul, ceapa, busuiocul, ardeii grasi, ghimbirul, chilli, chimenul si altele pot da un gust deosebit mancarii. Similar, este bine sa apelati unoeri si la retete din bucatarii traditionale din intreaga lume, unele mai picante, iar altele care sa va deprinda mai bine cu uzul adecvat al diversitatii de condimente care exista in prezent.

Diferentele de culoare, temperatura si textura a mancarii pe care o serviti la masa pot face punctul de plecare in alegerea zilnica a meniului, astfel incat sa alternati la masa mancarea rece, tip aperitiv, cu hrana calda si sa ajutati la cresterea apetitului alimentar prin arome si culori cat mai variate. Tot acum vom decide si marimea portiilor, ajustand stiintific cantitatea de mancare in functie de necesarul de nutrimente care ne ofera energie (o cantitate mai mare din acestea) si nutrimentele care ajuta la reglarea metabolismului (cantitati mici).

Produsele de sezon sunt pe primul loc cand alcatuim un meniu sanatos si echilibrat, iar alimentele procesate vor trebui sa constituie doar maximum 30 la suta din totalul produselor preferate de noi pentru intocmirea meniului zilnic. Exista si o serie de produse fortificate cu vitamine si minerale utile si merita facut apel la acestea destul de des. Iaurtul degresat, laptele, branzeturile, anumite sucuri sanatoase sunt o optiune buna pentru anumite zile din saptamana. Mancarea de regim sau cea pentru dietele de slabit se pregateste la fel ca si celelalte feluri de mancare, cu atentie si pasiune, dar merita investit un plus de concentrare pentru obtinerea unui gust deosebit care sa balanseze gustul prea fad al mancarii de regim.

Un meniu inspirat este din ce in ce mai usor de alcatuit pe masura ce castigam in experienta, dar nu uitati faptul ca, fara a munci aproape zi de zi in bucatarie, aceasta experienta nu va creste, deci aveti curaj si riscati mai mult la inceput pentru a dobandi cu timpul niste bune abilitati culinare, care sa se dovedeasca de mare folos, mai ales daca veti avea si un copil care va necesita alcatuirea de meniuri variate si pretentioase.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-12-11 Vizualizari: 7382


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Idei pentru alegerea inspirata a unui meniu, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Anason
Anason
Anasonul este o planta mediteraneana inrudita cu mararul si coriandrul, de la care se folosesc in pr...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Curajul e ca iubirea, el vrea drept hrana speranta, nimic nu trebuie sa fie inaccesibil sperantelor, poti spera orice, pentru ca viata insasi e o speranta"
Oscar Wilde
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro