193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» De la ferma in farfurie

De la ferma in farfurie

      Trimite pe mail Printeaza
De la ferma in farfurie
Se vorbeste foarte mult in ultima vreme despre aditivii alimentari. Ne sunt prezentate liste cu E-urile „rele”, „specialistii” ne avertizeaza ca trebuie sa stam intotdeauna cu ochii pe etichete. Sa fim vigilenti cand vine vorba de E-108, in schimb E-146 este bun etc.

Ce sunt pana la urma aceste substante care suscita atat interes? Aditivii alimentari sunt substante folosite in industria alimentara cu scopul de a proteja integritatea produselor pe tot parcursul termenului lor de valabilitate, de a da culoare, gust, elasticitate, de a lega apa si grasimile , de a da un gust mai bun alimentelor. Foarte multi aditivi alimentari provin din surse minerale sau vegetale, iar unii dintre acestia sunt nutrienti esentiali (spre exemplu, aproape toate vitaminele sunt aditivi alimentari avizati in acest sens de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor).

„Aditivii alimentari joaca un rol important in lantul alimentar modern. In zilele noastre, oferta de produse alimentare este deosebit de variata, iar consumatorii cer si mai multa varietate a produselor, precum si standarde ridicate de siguranta alimentara si proprietati nutritive la preturi convenabile. Indeplinirea acestor asteptari ale consumatorilor poate fi realizata numai prin folosirea tehnicilor moderne din industria alimentara, care includ si folosirea aditivilor alimentari dovediti eficienti si siguri ca urmare a unor indelungi testari”, spune dr. Ing. Gabriela Berechet, specialist in industria alimentara.

Folosirea aditivilor alimentari este foarte atent reglementata, industria alimentara, alaturi de cea farmaceutica, fiind printre cele mai reglementate si monitorizate in intreaga lume.

Exista mai multe categorii de aditivi alimentari:
• Antioxidantii – acestia prelungesc durata de valabilitate a alimentelor, impiedicand oxidarea (ex. rancezirea grasimii, schimbarea culorii). Multi antioxidanti sunt vitamine – vitamina C, vitamina E, vitamina A-betacarotenul, care sunt antioxidanti naturali.
• Acidifiantii – Proteajeaza de asemenea alimentele impiedicand dezvoltarea microbilor. De asemenea, acestia dau gustul inconfundabil anumitor produse (acidul citric – gustul de lamaie, acidul acetic – cel de otet, acidul lactic – are un gust mai subtil si care se mentine pentru o perioada mai lunga , gust specific de altfel pentru muraturile clasice, in vreme ce acidul tartaric are un gust puternic care se risipeste foarte repede)
• Colorantii – asigura si mentin culorile specifice alimentelor. Cei mai multi coloranti provin din surse vegetale si animale – carotenoizii, cochinealul, anato, clorofile etc.
• Emulsificatorii – permit amestecul apei cu grasimile, precum si omogenizarea amestecului, reduc vascozitatea anumitor produse (ciocolata) sau mentin gradul de aerare a unor produse (frisca, inghetata)
• Enzimele – sunt catalizatori naturali care traiesc in toate organismele vii. Sunt proteine care declanseaza sau acceleaza anumite procese chimice – cu ajutorul lor se face branza, iaurtul, painea, berea etc.
• Potentiatorii de aroma precum monoglutamatul de sodiu dar si acidul glutamic, acidul inozinic, si 5’ribonucleotidele – acestia dau gustul delicios mancarii. Monoglutamatul monosodic a fost descoperita de catre cercetatorul japonez Kikunae Ikeda si se gaseste in mod natural in branzeturi, sosuri de carne, peste, soia si stridii, conferind mancarii aroma inconfundabila.
• Conservantii – Au rolul cel mai important, impiedicand alterarea mancarii si pastrarea proprietatilor sale nutritionale. Fara folosirea acestora, oamenii pot risca sa dezvolte toxinfectii alimentare ca botulism sau salmonela, hepatite. Unii conservanti, asa cum sunt acidul acetic sau dioxidul de sulf se folosesc de sute de ani.
• Stabilizatorii, stabilizeaza, conserva sau intensifica culoarea existenta a alimentelor .
• Indulcitorii – acestia permit inlocuirea zaharului in unele produse, reducand continutul caloric si glucidic al acestora si permitand consumul acestora si de catre persoanele cu restrictii la zaharuri asa cum sunt diabeticii dar si a persoanelor cu dieta controlata.

Prin urmare, aditivii alimentari sunt indispensabili stilului modern de viata, iar renuntarea la acestia ar ridica grave probleme de alimentatie si de sanatate.





Postat de Iosub Alin pe data de 2010-01-01 Vizualizari: 3421


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul De la ferma in farfurie, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Ienibahar
Ienibahar
Ienibaharul este un print al condimentelor gratie gustului sau deosebit care parca ar insuma pe acel...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ironia e grauntele de sare, datorita caruia mancarea capata gust"
Thomas Mann
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro