193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi ...» Alimenta...» Repulsia fata de legume si zarzavaturi poate avea cauze gene...

Repulsia fata de legume si zarzavaturi poate avea cauze genetice

      Trimite pe mail Printeaza
Repulsia fata de legume si zarzavaturi poate avea cauze genetice
Multi copii pot respinge alimentele de origine vegetala, intorcand repede nasul cand li se pune in farfurie o portie gustoasa de broccoli sau de salata bine mirositoare de ingrediente delicioase. Aceiasi copii vor manca insa cu placere inghetata si alte dulciuri, iar concluzia este ca se prea poate ca gustul usor amarui al legumelor sa fie cauza pentru care ei refuza aceste alimente si prefera dulciurile.

Cercetatorii americani in genetica au descoperit recent o gena responsabila cu sensibilitatea anumitor persoane la gust, iar uneori aceasta gena poate fi si replicata astfel incat la unele persoane sa existe nu una ci doua astfel de gene. In ambele cazuri insa, ori una ori doua gene care dau sensibilitate la gust, probabilitatea ca dansii sa refuze alimentele amarui este mai mare decat in cazul persoanelor care nu au acest tip de gene.

Studiul americanilor a luat sub experiment un grup de 143 de copii alaturi de mamicile lor, iar la final s-a descoperit ca 79 la suta dintre copii prezentau una sau doua gene care dau sensibilitate la gustul amarui. La copii aceste gene au avut un impact mai mare in ce priveste selectarea hranei in functie de gust decat la mamicile lor. Se pare ca si mamele obisnuiau sa refuze mancarea de legume in copilarie, dar traditiile alimentare si impactul cultural le-au determinat cu timpul sa accepte si mancarea de legume si verdeturi.

Nu mai e deci de mirare acum de ce resping foarte multi dintre cei mici alimentele vegetale. Este o problema de gust, care se poate ameliora cu timpul, dar ca masuri urgente care se impun in alegerea unei alimentatii echilibrate pentru cei mici ar trebui sa fie luate in considerare si trucurile culinare care permit schimbarea simtitoare a gustului legumelor, adica fierberea lor in lapte, adaugarea de ingrediente altele decat sarea, precum mierea de albine sau, mai rar, zaharul ori fierberea lor mai indelungata, in ciuda pierderilor mari de nutrimente.

Cu timpul, copiii vor invata sa depaseasca aversiunea initiala fata de legume si verdeturi si vor alege o alimentatie corecta, dar important este ca ei sa constientizeze din timp valoarea nutritiva a legumelor si sa se obisnuiasca treptat cu gustul acestora. La fel de importante pentru ei sunt si fructele, care pot fi consumate din belsug, dar si aici se impune sa indepartam coaja, uneori cam amaruie si plina de pesticide, iar la prepararea sucurilor de casa mai adaugati uneori si miere de albine pentru a le indulci simtitor.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-01-01 Vizualizari: 3527


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Repulsia fata de legume si zarzavaturi poate avea cauze genetice, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Hrisca
Asemanandu-se ca forma cu graul, hrisca este in realitate o pseudo-cereala cu proprietati nutritive ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Impedimentul reformei, oamenii ti-au pastrat vechile structuri mentale, printre care, si pofta de mancare"
Valeriu Butulescu
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro