193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cat de veche este... branza?

Cat de veche este... branza?

      Trimite pe mail Printeaza
Cat de veche este... branza?
Conform majoritatii surselor branza ar fi aparut pentru prima data in estul continentului nostru. La inceput avea forma unui lapte branzos, care a fost descoperit odata cu domesticirea animalelor de la care se putea obtine laptele.

Una dintre legende spune ca branza a fost descoperita de un arab nomad. Acesta trebuia sa porneasca intr-o lunga calatorie prin desert si a pus intr-o plasa speciala lapte cat sa-i ajunga pentru cateva zile. In una din seri acesta s-a oprit din calatoria sa pentru a-si potoli setea cu lapte deoarece provizia de apa era pe sfarsite; cand a deschis plasa cu lapte a observat ca acesta s-a impartit in doua: o parte lichida si o parte ce luase forma unei consistente branzoase. Plasa speciala era facuta din matul unui animal ce continea enzime care au ajutat la despartirea laptelui, factori influenti fiind si caldura si zdruncinul produs de camila ce a facut ca laptele sa fie agitat. Astfel arabul a descoperit ca branza obtinuta era comestibila si chiar hranitoare, iar zarul ramas era si acesta suficient de bun pentru a-i potoli setea.

Romanii, prin rabdare, cunostinte si multe experimente, au dat nastere unor diversitati de branzeturi ce se gasesc astazi peste tot in lume. Prin diferite tehnici de preparare (in functie de temperatura, de laptele folosit, de timpul acordat pentru obtinerea branzei) s-au obtinut branzeturi cu caracteristici si gusturi specifice. La inceput branza era preparata in special pentru cei de vita nobila, dar in timp, din cauza faptului ca oricine avea un animal ce producea lapte puteau obtine aceasta branza, s-a raspandit peste tot. Totodata branza a fost si o buna sursa de hrana pentru legionarii care se pregateau de lupta si uneori marsaluiau saptamani intregi in conditii extreme.

Singura perioada in care branza a scazut in popularitate a fost in perioada Renascentista fiind considerata un produs nesanatos, insa nu dupa mult timp, la inceputul secolului 19, aceasta si-a recastigat popularitatea, si datorita revolutiei industriale branza a inceput sa fie produsa in masa si astfel sa acopere mai multe zone ale populatiei sub diverse varietati de branzeturi pentru gusturile tuturor.





Postat de Raluca Rusu pe data de 2009-01-19 Vizualizari: 1879


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cat de veche este... branza?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Rosii australiene
Provenind asa cum le spune si numele din Australia, rosiile australiene se dezvolta intr-un climat a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu va ofer nici plata, nici cazare si nici mancare; va ofer doar foamete, sete, marsuri fortate, lupte si moarte. Lasati-l pe cel care isi iubeste tara si cu inima, nu numai cu gura sa ma urmeze"
Giuseppe Garibaldi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro