193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sunt produsele naturale si produse organice?

Sunt produsele naturale si produse organice?

      Trimite pe mail Printeaza
Sunt produsele naturale si produse organice?
Un termen recent introdus printre formulele des folosite in alimentatia publica este si acela de produse organice, utilizat in special atunci cand se face referire la mancarea sanatoasa, produsa sau cultivata in niste conditii de exceptie, adica un sol netratat chimic, hrana pentru animale simpla si bogata in nutrimente si asa mai departe. Pe piata agro-alimentara din prezent chiar putem intalni produse etichetate ca organice alaturi de alte produse din aceeasi gama, care insa sunt etichetate doar ca produse naturale, dar nu si organice.

Pentru cei mai multi dintre noi asemenea diferentieri provoaca mai degraba confuzie si nu putini vor fi aceia care vor cotinua sa isi faca cumparaturile tot de la producatorii cunoscuti de-a lungul timpului, evitand, poate din cauza preturilor sau poate din ignoranta toate alimentele care au, fie si in gluma de a face cu "organicele". Nu poti invinui pe nimeni din aceasta cauza deoarece, la urma urmei, e de tot rasul faptul ca am ajuns in prezent sa cautam pe piata exact ceea ce doream si in trecut (produse agro-alimentare fara pesticide, fertilizatori, ingrasaminte artificiale etc.) insa la un pret putin mai mare decat eram noi obisnuiti sa le cumparam.

Din multe puncte de vedere produsele naturale oferite de agricultori pe piata romaneasca pot foarte bine sa fie etichetate si drept produse organice deoarece multi tarani din Romania inca isi cresc animalele sau isi cultiva pamantul tot ca pe vremea lui bunica, cu mancare obisnuita, fara tot felul de ingrasaminte, ierbicide sau hormoni de crestere. Sa nu uitam totusi ca, daca pe vremea lui bunica mai erau si ingineri agronomi care sa ii mai invete despre una sau alta in mod foarte direct si practic, acum nu le mai spune nimeni nici buna-ziua si fiecare dintre dansii isi cumpara si ei seminte dintr-un loc, pui de carne din altul, purcei de pe unde apuca si tot asa an de an. Din acest motiv, nici nu poti fi prea sigur ca produsele animale sau vegetale oferite de micii intreprinzatori mai sunt sigure sau sunt poate si acestea serios modificate la nivel genetic.

In ce priveste produsele organice, adica cele care primesc aceasta certificare de la institutiile in drept, ele pot fi 100 la suta organice si probabil si foarte scumpe din aceasta cauza, pot fi produse organice, dar in proportie de doar 90 la suta sau pot fi produse organice intr-o proportie de 70 sau 80 la suta si cam pe aici s-ar opri clasificarea. In afara de acestea mai exista si produse care contin ingrediente organice, iar in rest se poate discuta doar despre produse clar modificate genetic sau doar necertificate si, din aceasta cauza, oarecum suspecte, adica incadrabile la categoria produselor modificate genetic sau posibil alterate prin tehnici de producere artificiale pe perioada cultivarii sau cresterii lor.

Daca aici mai esti cumva lamurit in cele din urma, dupa ce consulti aceasta clasificare a produselor organice certificate de autoritatile internationale, atunci cand iti muti atentia catre ceea ce inteleg acestia prin produse naturale, de data aceasta te ingrozesti descoperind, de exemplu, faptul ca "natural" din punct de vedere a terminologiei din alimentatia publica este orice produs care contine doar ingrediente originale, fara E-uri alimentare de laborator sau alti aditivi artificiali. COnsumam deci bine mersi produse modificate genetic pe durata cultivarii sau cresterii lor si habar nu avem de asta deoarece producatorul nu este practic obligat sa treaca pe eticheta si faptul ca produsul sau "100% natural" este de fapt obtinut din vegetale, fructe sau carne alterata prin pesticide, hormoni de crestere sau ingrasaminte artificiale.

Ceea ce lipseste deocamdata dintre parghiile aflate la indemana autoritatilor care reglementeaza politicile din alimentatia publica internationala este posibilitatea de a impuna mai hotarat tuturor producatorilor o orientare mai marcata catre produse sanatoase, de a le cere adica acestora sa isi limiteze productia si suma de afaceri tocmai pentru a fi capabili sa vina pe piata doar cu alimente de cea mai buna calitate. La prima vedere este greu de facut acest lucru, dar in realitate si asa discutam despre o industrie a alimentatiei haotica si mereu in schimbare unde poate participa chiar oricine si inca si de capul sau, asa ca fie se dau cartile pe fata si se spune clar ca nu mai putem continua astfel deoarece e in joc chiar sanatatea noastra si a copiilor nostri fie se renunta din start la diferentieri de-a dreptul hilare precum natural-organic sau altele din acestea, care mai mult jignesc cumparatorii decat sa ii atraga in vreun fel in a prefera anumite produse in dauna altora.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-02-03 Vizualizari: 3436


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sunt produsele naturale si produse organice?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Lemn dulce
Lemn dulce
Lemnul dulce este o planta din familia fabaceae, inrudita cu fasolea, ale carei radacini sunt comest...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Lumea e compusa din doua grupe mari: cei care au mai multa mancare decat pofta de mancare si cei care au mai multa pofta decat mancare"
Nicolas Chamfort
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro