193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Precautii la servirea mesei in aer liber

Precautii la servirea mesei in aer liber

      Trimite pe mail Printeaza
Precautii la servirea mesei in aer liber
De multe ori, persoanele aflate intr-o vacanta binevenita sau mai ales cei care se deplaseaza in interes de serviciu prin toate colturile tarii sau in strainatate, cu masina, trebuie sa serveasca masa cam pe unde se nimereste, fie in locuri special amenajate, fie de-a dreptul improvizat, in masina sau undeva, la un popas ad-hoc de pe marginea drumului.

Atunci cand iti iei mancare de acasa, la pachet, sau cumperi alimente de la un fast-food pe care intentionezi sa le servesti mai tarziu e bine sa iti iei si anumite masuri de precautie ca sa nu ajungi sa regreti ca nu ai mai avut suficienta rabdare pana ce sa ajungi intr-un loc unde sa poti servi o masa calda, asa cum manaca toti ceilalti semeni ai tai.

De exemplu, alimentele usor perisabile, care se stie ca trebuie tinute in mod obisnuit la rece, trebuie consumate de urgenta sau tinute intr-un recipient special, de tipul laditelor frigorifice pentru camping. Foarte important, nu tineti la un loc bauturile reci si mancarea deoarece, din cauza ghetii care se mai poate si topi, riscul de contaminare este destul de mare. Astfel de recipiente sau pungi speciale pentru tinut mancarea nu trebuie deschise prea des, pentru o gustarica, ci doar atunci cand urmeaza sa se serveasca masa cat de cat civilizat.

Marinatele, mancarea de peste, mezelurile, alte preparate delicioase, dar si usor perisabile nici nu ar trebui sa fie luate la pachet la drum lung, dar daca tot se intampla asa atunci acestea trebuie tinute in conditii adecvate, la temperaturi scazute si este obligatoriu sa se consume inaintea celorlalte feluri de mancare. Si in acest caz, containerele sau recipientele in care sunt pastrate vor face diferenta intre o masa servita in conditii de igiena alimentara si una cu risc marit pentru sanatate.

Toate alimentele au si niste standarde de prospetime si un termen de valabilitate si ar trebui sa se tina seama si de acest lucru atunci cand se pregateste un pachet cu alimente care sa fie servite in conditii de igiena precara. Alimentele care se pastreaza mai multa vreme sunt cele care nu retin multa apa si acestea vor trebui sa primeze in alegerile facute. In plus, chiar asemenea alimente sunt si recomandate consumului zilnic in conditii normale de alimentatie, iar aici amintim cerealele integrale, painea integrala, fructele si legumele proaspete, branza topita, cascavalul, pastrama, salamul uscat, maslinele si multe altele. Din acestea, se poate alcatui, nu foarte greu, un meniu variat si sanatos chiar si in situatia deplasarilor prelungite cu masina.

Nu in ultimul rand, igiena mainilor este un alt factor de risc alimentar si nu e deloc bine sa se serveasca masa cu o mana pe volan si alta cotrobaind in pachetul de mancare ci se impune un popas intr-o locatie cat de cat adecvata servirii civilizate a mesei. Apa nu trebuie sa lipseasca din masina, atat pentru spalarea mainilor cat si pentru consumul ei regulat. Din fericire, apa plata si sanatoasa poate fi procurata foarte usor, atat din comert cat si de la nenumaratele puturi si pompe plasate pe toate arterele de circulatie din Romania. In rest, nu mai ramane decat sa va uram drum bun si, dupa caz, distractie la max sau spor la treaba!





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-02-17 Vizualizari: 3146


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Precautii la servirea mesei in aer liber, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Lumea e compusa din doua grupe mari: cei care au mai multa mancare decat pofta de mancare si cei care au mai multa pofta decat mancare"
Nicolas Chamfort
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro