Tips & tricks
Ce sunt de fapt cerealele integrale?

Cerealele integrale, atat de benefice pentru sanatatea noastra, pot fi usor recunoascute prin aspectul complet al boabelor, de unde nu lipseste nimic, inclusiv coaja, stiindu-se faptul ca toate partile unui bob contin nutrimente benefice pentru organismul uman.
In opozitie cu cerealele rafinate, cerealele integrale retin toate proprietatile nutritive si pot fi servite fie ca supliment alimentar, pentru aportul de minerale si vitamine, fie ca produs vegetarian, oferind proteine si alte surse de energie deosebit de utile peste zi.
Inclusiv faina care se fabrica din cerealele integrale va pastra cele mai multe dintre proprietatile boabelor de cereale si, trebuie stiut ca, din punct de vedere nutritional, faina integrala este considerata superioara fainii rafinate.
Foarte curios pntru piata alimentara este insa faptul ca, desi procesul de obtinere a fainii integrale este mai putin costisitor, de multe ori se percep preturi mai mari pentru produsele din cereale integrale decat pentru cele obtinute din cerealele rafinate.
Din gama de cereale integrale pe care le putem gasi pe piata fac parte si cerealele pentru micul-dejun, ovazul, porumbul, orezul brun, faina integrala, painea integrala, painea neagra si altele. Pe langa antioxidanti diversi si proteine, cerealele integrale mai contin si fibre alimentare si o serie intreaga de minerale esentiale pentru sanatatea omului.
In Romania, cerealele integrale au inceput sa fie comercializate pe scara larga relativ recent, dar autoritatile nu se prea implica in acest proces de maxima importanta pentru sanatatea populatiei, fapt care a condus la promovarea unor preturi de specula pentru produsele din cereale integrale, care nici macar nu sunt prea competitive din punct de vedere calitativ.
Este deci nevoie de un program national pentru a fi promovate mai larg aceste produse gustoase si, de preferat, ieftine, si trebuie stabilite si niste norme foarte clare de prelucrare a lor in conditii de maxima siguranta si igiena alimentara.
Pana atunci insa, nu evitati cerealele integrale, dar fiti foarte atenti la sursele din care vi le procurati pentru a nu ajunge la falsa concluzie ca, de fapt, cerealele integrale sunt mult prea laudate si ca nu prea merita sa le introduci in dieta obisnuita. Nu e deloc asa, dar e adevarat ca unii producatori de pe la noi isi permit inca multe matrapazlacuri si nici nu prea le da nimeni peste nas din aceasta cauza.
In opozitie cu cerealele rafinate, cerealele integrale retin toate proprietatile nutritive si pot fi servite fie ca supliment alimentar, pentru aportul de minerale si vitamine, fie ca produs vegetarian, oferind proteine si alte surse de energie deosebit de utile peste zi.
Inclusiv faina care se fabrica din cerealele integrale va pastra cele mai multe dintre proprietatile boabelor de cereale si, trebuie stiut ca, din punct de vedere nutritional, faina integrala este considerata superioara fainii rafinate.
Foarte curios pntru piata alimentara este insa faptul ca, desi procesul de obtinere a fainii integrale este mai putin costisitor, de multe ori se percep preturi mai mari pentru produsele din cereale integrale decat pentru cele obtinute din cerealele rafinate.
Din gama de cereale integrale pe care le putem gasi pe piata fac parte si cerealele pentru micul-dejun, ovazul, porumbul, orezul brun, faina integrala, painea integrala, painea neagra si altele. Pe langa antioxidanti diversi si proteine, cerealele integrale mai contin si fibre alimentare si o serie intreaga de minerale esentiale pentru sanatatea omului.
In Romania, cerealele integrale au inceput sa fie comercializate pe scara larga relativ recent, dar autoritatile nu se prea implica in acest proces de maxima importanta pentru sanatatea populatiei, fapt care a condus la promovarea unor preturi de specula pentru produsele din cereale integrale, care nici macar nu sunt prea competitive din punct de vedere calitativ.
Este deci nevoie de un program national pentru a fi promovate mai larg aceste produse gustoase si, de preferat, ieftine, si trebuie stabilite si niste norme foarte clare de prelucrare a lor in conditii de maxima siguranta si igiena alimentara.
Pana atunci insa, nu evitati cerealele integrale, dar fiti foarte atenti la sursele din care vi le procurati pentru a nu ajunge la falsa concluzie ca, de fapt, cerealele integrale sunt mult prea laudate si ca nu prea merita sa le introduci in dieta obisnuita. Nu e deloc asa, dar e adevarat ca unii producatori de pe la noi isi permit inca multe matrapazlacuri si nici nu prea le da nimeni peste nas din aceasta cauza.
Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-03-05 Vizualizari: 7575
Daca ti-a placut articolul Ce sunt de fapt cerealele integrale?, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Seminte de Nigella
Nigella este o familie de plante originare din Europa de Sud, nordul Africii si Asia de S-E, iar fru...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
Sfaturi culinare utile "
preparate culinare dominicane bucataria dominicana bucataria dominicana retete sfaturi pentru gatit cu ceapa tipuri de ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar caramelizat mar cu caramele rosii in aluat aperitive cu rosii pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE