193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Arta asezarii mesei

Arta asezarii mesei

      Trimite pe mail Printeaza
Arta asezarii mesei
Exista mai multe modalitati utile de a aseza masa pentru a se servi unul sau mai multe feluri de mancare, dar se poate discuta in egala masura si de niste reguli de aur, care vor trebui respectate in toate situatiile care presupun aranjarea si servirea mesei.

1. Se stie, de exemplu, ca la servirea mesei vor fi necesare servicii de masa cu atat mai extinse cu cat caracterul mai festiv al mesei o va cere.
2. Fiecare fel de mancare presupune asezarea pe masa a unor seturi de tacamuri specifice, plecand de la lingura si furculita si ajungand la ustensilele pentru servit salata, cutite speciale pentru friptura sau legume si chiar ustensile mai rare precum acelea utilizate la servirea scoicilor si a altor feluri de mancare mai pretentioase.
3. In ce priveste asezarea traditionala a tacamurilor la masa, se va pleca mereu de la asezarea furculitei in stanga si a cutitului in dreapta, tot in dreapta urmand sa se gaseasca si lingura pentru supa. In continuare, se poate proceda similar, in partea stanga sau stanga-sus urmand sa apara si alte furculite speciale, iar in dreapta si dreapta-sus putand fi plasate linguri si cutite diverse.
4. Cosul de paine ar trebui mereu sa se afle in stanga, ceva mai sus de furculita principala si e bine ca invitatii sa poata beneficia de un cosulet separat pentru paine, mai ales daca ocazia este una deosebita.
5. Paharele si asezarea lor sunt de asemenea de mare importanta. Paharul de apa, de exemplu, ar trebui sa fie pozitionat chiar deasupra cutitului principal, in dreapta, acest pahar trebuind obligatoriu sa fie si cel mai mare dintre paharele dispuse pe masa. Celelalte pahare pot fi asezate in dreapta paharului de apa, intr-o ordine descrescatoare.
6. Fata de masa aleasa va diferi in functie de caracterul festiv sau casnic al servirii merei, fiind recomandata fata alba de damasc pentru mesele festive si fete de masa obisnuite sau chiar vesel colorate pentru mesele regulate.
7. Servetelele este bine sa fie mereu impaturite in forma de patrat sau triunghi si sa fie plasate in stanga, imediat dupa furculitele de servit masa. Unele persoane chiar aleg sa plaseze servetelul direct pe platoul de servit, inaintea servirii primului fel.
8. Platourile si farfuriile adanci pentru felurile principale se vor aseza in ordinea in care urmeaza sa fie servite felurile de mancare, astfel incat invitatilor sa le fie la indemana si totul sa decurga perfect.
9. Daca se alege si decorarea mesei, atunci toate decoratiunile se vor afla sub nivelul ochilor si nu vor distrage atentia invitatilor. Pentru lumanari insa este de preferat sa se opteze pentru o pozitionare mai inalta, deasupra nivelului ochilor.
10. In sfarsit, ustensilele pentru servit cafeaua si desertul pot fi aduse de la bun inceput la masa numai in cazul meselor obisnuite, dar nu si la msele festive, unde vor fi asezate doar dupa incheierea servirii felurilor principale.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-03-12 Vizualizari: 11829


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Arta asezarii mesei, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Ienibahar
Ienibahar
Ienibaharul este un print al condimentelor gratie gustului sau deosebit care parca ar insuma pe acel...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Daca vrei sa eviti bolile , mananca mai putin. Daca vrei sa-ti prelungesti viata, fa-ti mai putine griji"
Chu Hui Weng
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro