193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Eficientizarea spatiului din bucatarie

Eficientizarea spatiului din bucatarie

      Trimite pe mail Printeaza
Eficientizarea spatiului din bucatarie
Intrucat bucataria este prin excelenta un spatiu in care petrecem mult timp peste zi, este nevoie sa gestionam cu intelepciune acest spatiu pentru a ne putea desfasura cu brio activitatile de peste zi si, de ceva vreme, piata amenajarilor interioare ne vine in ajutor cu produse si idei dintre cele mai inspirate, care ne pot ajuta mult in aceasta privinta.

Foarte important pentru bucatarie este spatiul de depozitare a alimentelor si a ustensilelor folosite la gatit si la servirea mesei, iar aici raspunsul poate fi dat printr-o asezare estetica si pe deplin functionala a rafturilor de bucatarie. Se poate apela mai degraba la rafturi suspendate decat la piese de mobilier de podea, iar ceea ce ne va ghida mereu in dispunerea justa a acestora este usurinta in utilizarea lor.

Rafturile de bucatarie pot sau nu sa fie prevazute cu sertarase sau locasuri mai mici, special gandite pentru condimente, ceaiuri sau ingrediente foarte des folosite la gatit si acestea se vor afla in imediata apropiere a locului unde se prepara mancarea, pe cand vesela, tacamurile si alte ustensile pot fi asezate la o distanta mai mare deoarece nu se apeleaza de mai multe ori la ele ci doar la finalul sedintei de gatit.

Hartia de bucatarie, suprafetele de tocat si transat, spatula si lingura de lemn sau prosoapele de bucatarie cer un loc special amenajat, unde sa nu existe pericolul contaminarii lor cu alimente sau bacterii rezultate din apa menajera. Bineinteles si substantele folosite la curatat vasele impreuna cu buretii de bucatarie se vor afla intr-un loc aparte, in imediata apropiere a chiuvetei, dar de preferat nu si lasate neglijent pe marginile acesteia. Foarte important, nu amestecati solutiile de curatat gresia si faianta sau substante periculoase cu detergentii de vase, mai ales daca aveti copii carora le place sa se joace de-a bucatarul.

Spatiul din bucatarie poate fi folosit integral, aici putand fi inclusi si peretii laterali, pana la imbinarea lor cu tavanul. A nu se uita totusi, asa cum se intampla destul de des, ca circulatia buna a aerului si lumina naturala nu trebuie blocate prin dispunerea gresita a pieselor de mobilier si a electrocasnicelor din bucatarie.

Colturile abrupte si spatiile goale de la imbinarile peretilor nu trebuie lasate astfel atat din ratiuni estetice cat si practice. Acestea pot fi ascunse sau completate eficient cu ajutorul unui specialist in amenajari interioare astfel incat, la final, bucatarul sa fie incantat si binedispus de fiecare data cand intra in bucataria sa.

Foarte rar utilizate in Romania, dar destul de folosite pe la altii sunt si suporturile de sticle de podea sau suspendate, care permit asezarea estetica si bine gandita a tuturor recipientelor PET sau din sticla din bucatarie. Aici se vor putea aseza atat bidonul cu apa de izvor cat si sticlele de suc, de bere sau de vin, bineinteles ele fiind separate prin designul initial al suportului de sticle.

Locurile din bucatarie unde aerul circula mai mult, care sunt deci mai racoroase gratie unei guri de aerisire bine plasata, ar trebui utilizate pentru crearea unor spatii destinate fructelor de consum si zarzavaturilor verzi. Aici pot fi plasate apoi cosul cu fructe si/sau patrunjelul si mararul verde creand nu doar un aspect estetic nemaipomenit, dar dovedindu-se si practic ca mod de organizare a activitatii din bucatarie.

In ce priveste oalele, cratitele si tigaile sau tavile folosite la gatit, acestea ar putea fi asezate intr-unul din colturile bucatariei, intr-un corp special contruit pentru ele, cu sertare largi si suficient de adanci. Ca masura de prevedere pentru copiii neastamparati, atat aceste ustensile cat si cutitele de bucatarie sau substantele chimice ar trebui inchise sub cheie, separat, fiecare in locul ales anterior.

Pentru bucatariile mai mici se poate de asemenea apela, pentru a se eficientiza spatiul de bucatarie, si la corpuri mobile (pe rulmenti/roti) pentru depozitat si gatit, care sa fie apoi stranse si date la perete imediat dupa ce se incheie procesul de gatit. Astfel se poate face loc pentru servirea mesei in conditii civilizate sau pentru alte activitati din bucatarie care nu presupun gatitul.

Ideal inainte de a se face orice modificare in bucatarie este sa se conceapa in prealabil un plan de amenajare interioara, care sa includa pe cat posibil cam toate masurile de eficientizare a spatiului si de siguranta necesare. Astfel se va putea apoi trece la schimbarile dorite, iar rezultatul final va fi unul asteptat si pozitiv si nicidecum un dezastru care sa te oblige sa iei treaba de la capat.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-03-15 Vizualizari: 6414


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Eficientizarea spatiului din bucatarie, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Fiti atenti ca mancarea sa nu fie lasata niciodata mai mult de 2 ore la temperatura camerei.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Boabe de salcam australian
Un adevarat dar al naturii de pe continentul australian, boabele salcamului australian sunt unul din...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Painea este temelia vietii"
Jonathan Swift
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro