193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Tehnici de gatit sanatoase

Tehnici de gatit sanatoase

      Trimite pe mail Printeaza
Tehnici de gatit sanatoase
Gatitul sanatos tine mai putin de arta desavarsita a maestrilor culinari si mai mult de regulile stricte de igiena si preparare a alimentelor precum si de calitatea tuturor ustensilelor folosite la gatit si la curatenia din bucatarie.

Tehnicile de gatit utilizate in propria gospodarie sunt esentiale pentru sanatatea noastra deoarece vom consuma in mod frecvent mancarea de casa si, destul de rar, mancarea preparata la restaurant sau in alte gospodarii.

Stiintific, s-a stabilit deja ca cele mai sanatoase alimente sunt cele preparate la abur sau fierte simplu, cele preparate la cuptorul obisnuit si cele preparate la gratar, fara ulei sau doar cu foarte putin ulei vegetal.

La cuptor, de exemplu, exista inca ideea gresita ca putem prepara preponderent aluaturile si deserturi variate, dar adevarul este ca trebuie sa ne obisnuim sa gatim la cuptor si felurile principale precum carnea de pasare, pestele, legumele si chiar si fructele. Astfel este mai sanatos si destul de simplu de preparat.

Gratarele sunt si acestea baza unor mese sanatoase, dar si in acest caz se uita prea des ca nu doar carnea poate fi preparata la gratar, dar si legumele sau fructele merita sa fie gatite astfel deoarece vor fi nu doar mai gustoase, dar si mai sanatoase pentru noi. Singura atentionare in acest caz este sa se reduca la minimum uleiul folosit si sa se indeparteze cu grija marginile carbonizate la final.

Mancarea preparata la abur sau fiarta in apa sau in zeama de carne ori de legume este si aceasta foarte sanatoasa si gustoasa, dar merita acordata o atentie speciala la temperaturile folosite la fiertul alimentelor. Focul, de obicei, trebuie dat la minimum dupa primul clocot, iar alimentele congelate nu se pun niciodata la fiert imediat deoarece apare riscul de contractare in timp a cancerului si a altor boli de stomac.

De multe ori, pe parcursul procesului de gatit, se apeleaza si la prajirea diferitelor ingrediente in ulei vegetal sau grasime animala, si nu este o tehnica de gatit gresita, doar ca prea multe persoane inca tin alimentele prea mult la prajit, aproape carbonizandu-le si de aceea crescand riscurile pentru sanatate. Prajirea alimentelor se face in putin ulei alimentar, la o temperatura nu prea ridicata si doar pana ce se rumenesc usor acestea. Urmeaza apoi apelarea la alte tehnici de gatit precum fierberea sau coacerea la cuptor. Friptura de carne sau cartofii-pai nici macar nu se recomanda a fi gatite prin acest procedeu.

Separat de toate tehnicile sanatoase de gatit amintite anterior, dar fiind bine sa le insoteasca in permanenta pe acestea este procesul de condimentare a mancarii, care va ajuta simtitor la obtinerea unor rezultate deosebite, dar si la un gatit mai sanatos. Prin apelul la condimente proaspete sau uscate, se pot crea mancaruri foarte gustoase, sanatoase si placute ca aspect, cu un minimum de eforturi.

A nu se uita deci sa se apeleze mereu la tehnicile sanatoase de gatit si sa se renunte treptat la toate modalitatile gresite de preparare a hranei noastre de zi cu zi. Mare parte dintre bolile cu substrat alimentar din prezent se datoreaza exact acestei probleme deci mai multa atentie din acest punct de vedere nu va putea strica nimanui.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-04-16 Vizualizari: 5619


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Tehnici de gatit sanatoase, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Limnophila
Limnophila aromatica este o planta tropicala, originara din Asia de S-E unde creste foarte bine in z...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Florile fac intotdeauna oamenii mai buni, mai fericiti si mai de ajutor; ele sunt raze de soare, mancare si medicament pentru suflet"
Luther Burbank
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro