193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum asortam vinul si branzeturile la masa?

Cum asortam vinul si branzeturile la masa?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum asortam vinul si branzeturile la masa?
Asortarea corecta a vinurilor si branzeturilor la masa este cu adevarat o dovada a maiestriei desavarsite in arta culinara si nu se poate spune ca exista multe persoane care sa se priceapa bine la o asemenea indeletnicire.

De obicei, se pleaca de la sortimentul de branza pe care dorim sa il servim alegandu-se apoi si vinul potrivit, care sa potenteze sau, dimpotriva, sa amelioreze gustul branzeturilor. Vinurile alese pot proveni din toate soiurile cunoscute, si pot fi atat albe sau roze cat si rosii sau negre.

Intrucat exista nenumarate sortimente de branzeturi si de vinuri pe piata, nu va putem oferi decat o lista orientativa a doar cateva sortimente de branzeturi, alaturi de vinurile care le pot insoti fericit:
- Brie, o branza fina si cu un gust deosebit merge de minunte, de exemplu, cu Sampanie si Merlot;
- Branza Camembert poate fi insotita de vinuri preum Cabernet sau Chenin Blanc;
- Emmentaler, o branza elevetiana celebra, se impaca de minune cu Beaujolais si la fel stau lucrurile si in cazul sortimentului grecesc de branza Feta;
- Mozzarella proaspata merge bine cu vinuri rosii, usoare;
- Gorgonzola se impaca minunat cu vinul de Bordeaux;
- Branza Gruyere trebuie asortata cu vinuri precum Chardonnay si Sauvignon Blanc;
- Parmigiano- Reggiano nu poate da gres daca este insotit de Chardonnay care merge bine si cu branza Provolone;
- Branza afumata Gouda si alte sortimente de branza afumata merita insotite la masa de vinuri rosii mature;
- In sfarsit o branza albastra, innobilata cu mucegai, cum este branza Stilton va putea fi insotita de celebrul vin de Porto, care ii potenteaza gustul de minune.

Obiceiul de a asorta branzeturile cu soiuri potrivite de vinuri nu este deloc un moft al bucatariei moderne ci se trage tocmai de pe vremea sofisticatilor romani si mult de dinaintea lor, astfel de mese fiind atunci ca si acum considerate drept adevarate festinuri de catre cunoscatorii gurmanzi. Pentru persoanele care chiar acorda atentie gusturilor si aromelor preparatelor pe care le servesc si dezvolta o pasiune din acest punct de vedere mesele de branzeturi acompaniate de vinuri pe masura vor fi mereu atat un test de maiestrie cat si una dintre putinele bucurii pe care ti le mai poate oferi viata moderna din prezent, cam fada si oarecum indepartata de la cursul sau firesc.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-05-05 Vizualizari: 6325


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum asortam vinul si branzeturile la masa?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Lasati mereu liber accesul la cuptor/plita pentru ajustarile de ultim minut.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Linistea este calmul mintii, este pentru spirit ceea ce somnul este pentru corp, hrana si improspatare"
William Penn
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro