193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Flori comestibile si tehnici de gatit

Flori comestibile si tehnici de gatit

      Trimite pe mail Printeaza
Flori comestibile si tehnici de gatit
O practica culinara mai putin obisnuita este aceea a utilizarii unor anumite specii de flori ca ingredient culinar sau drept garnitura la mesele principale. Multe flori sunt insa fie otravitoare, fie greu de digerat sau cu un gust oribil si de aceea trebuie mai intai de orice sa se creeze o lista cu florile recomandate pentru consum si abia apoi sa se experimenteze cu incetul rolul lor ca ingredient la anumite preparate culinare.

La fel ca si zarzavaturile, florile trebuie spalate sub jet de apa rece mai inainte de a fi folosite la gatit si apoi unele specii trebuie eventual si curatate de unele parti ale lor care nu sunt indicate pentru consum. Suplimentar, este bine sa se obtina si informatii exacte asupra momentului cel mai propice din anul calendaristic cand se pot recolta florile pentru beneficii maxime.

La gatit, unele flori pot constitui o garnitura de zile mari fie simplu, fie sub forma de salate de flori. Violetele si panselutele sunt recomandate atat la prepararea de salate cat si ca garnitura, iar florile de hibiscus si cele de nalba dau o savoare speciala meselor festive. Nu doar aperitivele sau garniturile pot contine si flori ca ingrediente, dar si coctailurile, sucurile sau lichiorurile merita preparate prin adaugarea de parti ale florilor sau chiar si flori intregi intr-un mod asemanator in care se foloseste, de exemplu, menta in acest scop.

Exista retete culinare unde se recomanda si prajirea anumitor specii de flori, obtinandu-se astfel gusturi si arome deosebite, care atrag gurmanzii din intreaga lume. Cele mai multe astfel de flori provin de la o varietate de legume printre care se numara si dovleceii, broccoli sau bamele. Sigur ca rezultate mai bune se obtin in combinatie cu carne si/sau legume adaugate si acestea ca ingrediente ale retetei culinare. Lalelele pot fi si umplute cu diferite creme si alte amestecuri, capatand prin coacere o aroma foarte asemanatoare aceleia de mazare.

Alte flori nu se preteaza prea bine nici la prajit si nici in salate, dar pot fi utilizate cu succes la prepararea de gemuri si dulceturi, aici predominand florile cu parfumuri dulci precum trandafirii, violetele sau iasomia. Acolo unde treaba nu va merge bine din acest punct de vedere se pot prepara alternativ si vinuri de casa placut parfumate, cele mai cautate fiind vinul de papadie, de musetel sau cel de iasomie. Atentie marita trebuie totusi acordata la locurile de unde se recolteaza florile precum si la gradul lor de prospetime.

Unii bucatari, indragostiti de flori, aleg chiar sa isi pregateasca si cuburile de gheata cu petale de trandafiri sau de iasomie, iar altii nu uita sa adauge si ceva flori de lavanda atunci cand isi prepara inghetata. Cu toate acestea, cei mai experimentati dintre ei stiu si faptul ca florile nu vor constitui niciodata ingredientul principal al unui fel de mancare si de aceea manifesta moderatie in utilizarea florilor la gatit, fiind totusi de preferat sa se adauga doar cantitati mici, la fel ca in cazul condimentelor, si nu sa se faca abuz pentru ca oricum parfumul florilor este mult prea puternic ca sa se foloseasca doze prea mari.

Doritorii care sunt atrasi de mirajul florilor comestibile nu trebuie sa se grabeasca sa prepare in cel mai scurt timp o reteta culinara ci e bine sa obtina mai intai de toate informatie cat mai completa pe acest subiect si sa nu uite faptul ca multe specii de flori contin si pesticide si, de asemenea, ca exista persoane care dezvolta alergii puternice de la flori si ca ei trebuie preveniti de fiecare data cand se serveste si un fel de mancare avand ca ingredient si florile comestibile. In rest, multa sansa la prepararea retetelor favorite si Pofta Buna!





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-05-07 Vizualizari: 8566


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Flori comestibile si tehnici de gatit, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Chana dal
Dal este un fel de mancare specific Indiei si zonelor invecinate, care se realizeaza din legume boab...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nimic nu va aduce beneficii mai mari pentru sanatate umana si nu va creste sansele de supravietuire a vietii pe Pamant ca evolutia catre o dieta vegetariana"
Albert Einstein
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro