193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Procesarea corecta a alimentelor

Procesarea corecta a alimentelor

      Trimite pe mail Printeaza
Procesarea corecta a alimentelor
Aproape toate alimentele au nevoie de a fi procesate inainte de a fi comercializate pentru consum, dar in unele cazuri acest lucru presupune doar eliminarea microorganismelor daunatoare pentru sanatatea omului, pe cand in alte cazuri se urmareste mai ales profitul si de aceea se altereaza serios produsul natural prin adaugarea de substante care sa ii potenteze gustul, culoarea si mirosul.

Procesarea alimentelor va conduce intotdeauna la modificari structurale ale acestora in functie de tehnicile folosite si de gradul de procesare dorit. Cel mai mult de suferit din acest punct de vedere au chiar nutrimentele din produsul procesat, unele putand sa dispara pentru totdeauna, ca prin minune, iar altele devenind foarte instabile si putand sa fie mai usor distruse pe parcursul gatitului.

Vitaminele solubile in apa, de exemplu, sunt mai expuse pe durata procesarii unui aliment decat vitaminele solubile in grasimi si aici este vorba despre folati, tiamina si vitamina C, adica nutrimente esentiale pentru buna functionare a organismului. Mai rau este faptul ca, mult inainte ca produsul brut sa ajunga pe linia de procesare alimentara, acesta tot va fi afectat din punct de vedere nutritional chiar pe durata cultivarii sau a cresterii sale, printr-o gama destul de mare de agenti chimici de tipul fertilizatorilor sau a pesticidelor. Acestia de asemenea au un rol negativ in distrugerea vitaminelor solubile in apa sau a altor nutrimente esentiale din foarte multe produse agricole.

In cazul cerealelor situatia este chiar dramatica, aici inlaturandu-se prin procesarea lor exact partea care contine cele mai multe nutrimente, precum fibrele alimentare, vitaminele si mineralele. Acest lucru se intampla deoarece cerealele s-ar deteriora mai usor in silozuri daca li s-ar lasa si coaja intacta insa este posibil sa se aloce macar in sezonul de recoltare si cateva luni dupa aceea cantitati utile de cereale integrale pentru producerea de paine integrala foarte buna pentru sanatatea consumatorilor. E drept ca din coaja cerealelor se fac, tot prin procesare, o serie de produse menite sa ajute la fabricarea painii integrale, dar calitatea lasa de dorit de multe ori din acest punct de vedere.

Cam aceleasi lucruri negative pentru nutrimentele din produsele brute se intampla si prin aplicarea celorlalte tehnologii de procesare a alimentelor, fie vorba de conservare, inghetare, pasteurizare sau dezhidratare. Daca la aceasta, mai adaugam si efectele negative care au loc pe parcursul gatitului alimentelor, mai ales prin prajire sau coacere la microunde, atunci este lesne de inteles de ce nu reusim mai niciodata sa simtim cu adevarat rezultatele unor diete de dezintoxicare si revitaminizare a organismului sau de ce sfaturile alimentare, atat de frumoase si credibile cand sunt puse pe hartie, nu isi arata eficienta in mod practic.

Ceea ce se poate face pentru a se preveni asemenea efecte nedorite ale procesarii alimentelor atat la nivel industrial cat si casnic este, cel putin in ce priveste consumatorul de rand, sa se cumpere pe cat posibil produse agro-alimentare si de la producatorii particulari despre care se stie ca utilizeaza ingrasaminte organice si, bineinteles, sa se foloseasca doar acele tehnici de gatit cunoscute ca sanatoase si bune pentru prezervarea mineralelor si a vitaminelor.

Gatitul la aburi, fiertul alimentelor sub capac, gatitul la cuptor si gratarele vor reusi sa conserve macar o parte dintre vitamine si minerale, iar prepararea de salate si garnituri cu produse proaspete si bine spalate este binevenita in orice perioada a anului. Ce mai trebuie retinut este si faptul ca destul de multe produse inca se proceseaza suficient cat sa se elimine toti daunatorii si bacteriile, dar fara a se altera prea tare proprietatile lor nutritive si exact asemenea produse vor trebui achizitionate mai des deoarece ele sunt garantat si mai sanatoase decat altele, procesate poate prea mult si cu rezultate dintre cele mai negative.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-05-10 Vizualizari: 3545


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Procesarea corecta a alimentelor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru supe si ciorbe apelati la o diversitate mare a legumelor si nu la condimente praf.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Lemn dulce
Lemn dulce
Lemnul dulce este o planta din familia fabaceae, inrudita cu fasolea, ale carei radacini sunt comest...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cat de usor rastoarna vantul un copacel firav. Cauta fericirea in simturi, rasfata-te cu mancare si somn si astfel, vei fi si tu dezradacinat"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro