193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi ...» Alimenta...» Hrisca ar trebui reintrodusa in dieta romanilor...

Hrisca ar trebui reintrodusa in dieta romanilor

      Trimite pe mail Printeaza
Hrisca ar trebui reintrodusa in dieta romanilor
Hrisca este o planta originara din Asia si Europa si a fost cultivata intensiv in special in China inca din secolul al 14-lea fiind privita ca o buna sursa de nutrimente de atunci si pana in zilele noastre. Din secolul al 17-lea hrisca este cultivata deja pe scara larga si in Europa, fiind una dintre plantele putin pretentioase, care se dezvolta foarte bine in conditii de seceta sau la temperaturi mai scazute.

Surprinzator, in zilele noastre hrisca a ajuns sa fie comercializata aproape ca un produs de lux, pretul fainii de hrisca sau a boabelor sale ajungand chiar la 5 dolari americani pe kilogram in Romania. Acest lucru se datoreaza probabil lipsei de interes a responsabililor cu agricultura din tara noastra, care au neglijat sa incurajeze cultivarea acestei plante foarte bogate in nutrimente si in Romania. Desi seamana cu cerealele, hrisca face parte dintr-o alta familie de plante si de aceea poate fi folosita cu succes si de persoanele care au intoleranta la substantele din grau sau alte cereale.

Boabele de hrisca pot fi procesate intr-un mod asemanator boabelor de grau, putandu-se astfel obtine faina integrala sau rafinata ori putandu-se opta si pentru introducerea boabelor de hrisca direct in alimente, ca ingredient. Hrisca este bogata in acizi grasi omega-3, potasiu, vitamine din gama complex B, fosfor, amino-acizi si alte minerale si are proprietati nutritionale superioare graului, fiind de aceea considerata uneori ca un fel de regina a plantelor cu boabe.

Hrisca poate fi comercializata atat sub forma de boabe prajite cat si crude, in unele locuri boabele crude fiind numite "Kasha" si avand un gust placut si bine definit. Boabele prajite sunt asemanatoare prin gust cu nucile si au o aroma mai puternica. Exista si varietati de hrisca diferite prin culoare, cele mai inchise fiind si boabele cu mai multe nutrimente. Pe durata depozitarii, la fel ca si in cazul cerealelor, hrisca trebuie ferita de umezeala si de asemenea de locurile strabatute de curenti de aer.

Hrisca, fie sub forma de faina fie sub forma de boabe rezista destul de mult in timp, daca este depozitata corespunzator, de preferat fiind sa se tina faina la frigider sau in containere inchise etans, de dimensiuni variate. Hrisca nu se impaca deloc bine cu oxigenul si poate rancezi daca nu este bine depozitata.

In Romania se cultiva hrisca pe suprafete reduse atat de catre fermierii mici cat si de catre marile ferme agricole, dar nu exista in mod evident un interes marcat al autoritatii pentru promovarea pe scara larga a acestui produs alimentar deopotriva gustos si bogat in nutrimente esentiale. Pe viitor nu se anunta nimic nou din acest punct de vedere deci este de asteptat ca persoanele care vor dori sa consume din cand in cand si putina hrisca sa apeleze tot la produse de import ca si pana acum.

foto Wikipedia





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-05-14 Vizualizari: 8741


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Hrisca ar trebui reintrodusa in dieta romanilor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Curcan. O pasare mare, a carei carne, cand este mancata la anumite sarbatori religioase, are proprietatea caracteristica de a atesta pietatea si recunostinta. Intamplator, este o mancare destul de buna"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro