193135987363285

Diete

Home» Sfaturi Culinare» Diete» Valoarea nutritiva a fripturilor

Valoarea nutritiva a fripturilor

      Trimite pe mail Printeaza
Valoarea nutritiva a fripturilor
Fripturile sunt preparate culinare cu structura complexa, avand in componenta carne, sos si legume sub forma de garnituri si salate.

Carnea furnizeaza proteine cu valoare biologica mare, cu aminoacizii intr-o propozitie echilibrata, corespunzatoare cu necesitatile metabolismului uman.
a.Carnea de macelarie : este furnizor de proteine complete si partial complete, saruri minerale ( Fe, P), vitamine din complexul B ( B1, B2, B6 ) si lipide.
De asemenea, este bogata in substante extractive care imbunatatesc gustul, usurand astfel digestia.
b.Carnea de pasare : asigura preparatelor o valoare nutritiva ridicata datorita proteinelor complete in aminoacizii esentiali si a slabei dezvoltari a tesutului conjunctiv, acizi grasi nesaturati si vitamina A. Grasimea de pasare este valoroasa atat din punct de vedere caloric cat si organotepic deoarece este bogata in lipide, acizi grasi nesaturati.
c.Carnea de vanat : este apreciata atat datorita calitatilor gustative cat si estetice, fiind folosita mai ales pentru fripturi tip "piesa".Se serveste mai ales la mesele festive sau cu diferite ocazii. Nu se practica servirea ei in meniurile dietetice datorita digestibilitatii mai greoaie si continutului crescut in lipide. Carnea de vanat se caracterizeaza printr un continut mare de proteine, substante extractive, cu azot si continut scazut de lipide.
d.Carnea de peste : determina varietatea sortimentala si influenteaza in cea mai mare masura valoarea nutritiva si calitatile senzoriale ale preparatelor. Valoarea nutritiva a carnii de peste este ridicata datorita proteinelor complexe,a grasimilor usor asimilabile si a continutului ridicat de vitamine ( B2,B6,A,D ) si de substante minerale (fosfor, sodiu, potasiu, clor si iod ).
e.Fripturile din subproduse: sunt surse de proteine cu valoare biologica mare, vitamine( complexul B, A, D ), substante minerale(potasiu, fier, fosfor, vitamina PP, glicogen, fosfolipide ). In cazul fripturilor din carne de pasare sau subproduse, in functie de tratamentul termic aplicat, pot fi utilizate in meniurile dietetice( pentru fripturile la gratar ).
Legumele( radacinoase, frunzoase, condimentate) completeaza valoarea. Printr-o asociere ratioanala cu legume ,carnea asigura echilibrul nutritional si varietatea sortimentala.





Postat de Raluca Rusu pe data de 2009-01-19 Vizualizari: 4272


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Valoarea nutritiva a fripturilor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Diete Diete pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Dieta olandeza – Secretele unui regim alimentar care ajuta la slabit
Ai auzit vreodata de dieta olandeza? Ti-a fost recomandata, dar nu ai incercat-o pana acum? Ei bine, este momentul sa faci cunostinta cu ea. In primul rand, dureaza doar o saptamana si nu e absolut de
Despre dieta Amish – Tot ce trebuie sa stii
Probabil ca ai auzit pana acum de Amish. Este o comunitate de pe continentul american, care se ghideaza dupa anumite reguli. In ciuda faptului ca acestea par destul de ciudate, s-a ajuns la concluzia
Dieta Lupului – Uite asa slabesti rapid
Ce nu facem noi pentru a da jos mai repede kilogramele in plus? Renuntam la dulciuri, diminuam cantitatea de paste fainoase, mergem la sala de gimnastica, dar uneori parca nu e de ajuns. Atunci incerc
Topeste grasimea de pe talie! Iata sucul recomandat pentru o silueta frumoasa
Ne dorim cu totii o talie de viespe. Insa, din cauza sedentarismului si a regimului alimentar nepotrivit, grasimile se aduna de-a lungul timpului, iar in garderoba facem loc hainelor cu numere mai mar
Adevarul despre dieta cu apa de cocos – Slabesti sau nu?
Unele vedete internationale afirma ca se poate slabi usor cu apa de cocos. De altfel, sunt si nutritionisti care sustin acest lucru. Este sau nu adevarat faptul ca acest produs te ajuta sa scapi de ki
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Piper Szechuan
Piperul Szechuan (Sichuan) isi trage numele de la o provincie din China, unde este des utilizat in b...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Instruirea mintii este la fel de necesara ca hrana pentru corp"
Cicero
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro