193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Servirea vinului la ocaziile speciale

Servirea vinului la ocaziile speciale

      Trimite pe mail Printeaza
Servirea vinului la ocaziile speciale
Vinul a fost dintotdeauna privit ca o adevarata incununare a unei mese de exceptie si, mai ales la ocaziile speciale, acest adevar poate fi probat daca stim si cum sa il servim cu tot fastul care i se cuvine. Sigur ca in toate situatiile nu vom putea sa servim decat vin de calitate, de preferat vin de podgorie certificat si mai rar vinul ieftin de pe piata, care numai vin nobil nu mai este.

La ocaziile speciale, maniera in care se toarna si se serveste vinul este esentiala si de aceea paharele de servit joaca un rol important, fiind de preferat paharele de vin rosu, alb sau negru anume destinate, aflate intr-o stare de claritate si curatenie de invidiat. Acestea de fapt se si spala cu atentie cu ceva vreme inainte de a fi servit vinul, pentru un efect deosebit.

Sticla de vin aleasa pentru a fi servita nu se desface de dinainte ci trebuie scos dopul chiar in prezenta mesenilor, de catre gazda. Persoana care serveste vinul trebuie sa aiba suficienta experienta din acest punct de vedere pentru a nu se emotiona si a reusi sa scoata dopul cu precizie, putand apoi sa lase vinul sa se odihneasca putin in frapiera sau sa il serveasca imediat, dupa caz.

Este bine si ca vinul sa fie prezentat mesenilor, aproape in maniera in care procedeaza chelnerii la restaurant (soiul, anul de producere, altele), pentru a primi astfel incuviintarea tuturor si pentru a putea fi apoi servit cu placere. Unii meseni pot avea alte preferinte si de aceea trebuie mereu sa existe mai multe sortimente de vin pentru a se putea satisface gustul tuturor.

Pentru mesenii nehotarati, care se afla la dieta sau nu au o mare experienta in degustarea vinurilor, este de asemenea indicat sa se toarne doar putin in pahar pentru a se degusta si a se hotari daca vor prefera vinul prezentat sau se doreste un alt soi de vin sau poate doar apa simpla sau minerala. Se poate apoi turna in pahare vinul ales.

Prima oara se toarna vinul mesenilor plecand in sensul acelor de ceasornic sau, daca nu e mare deranjul, plecand de la cele mai in varsta si trecand catre cele mai tinere. Urmeaza apoi barbatii, de asemenea in sensul acelor de ceasornic sau in acord cu varsta.

Persoana care serveste vinul este indicat sa aiba la dispozitie un servet de servit foarte curat, din material fin, fara scame sau alte impuritati, cu care sa poata sterge usor buza sticlei pentru a nu stropi pe alaturi. Alternativ, sticla poate fi infasurata intr-un servet ceva mai larg la partea superioara pentru a preveni stropirea neglijenta dupa ce se toarna in pahare.

Dupa ce s-a incheiat servirea vinului pentru fiecare mesean, se poate lasa sticla cu restul de vin la indemana, pe locul destinat ei de pe masa sau in frapiera, dupa caz. De regula, vinurile rosii raman pe masa, iar cele albe se pun in frapiera.

Cam acestia sunt pasii de urmat atunci cand dorim sa servim vinul asa cum se cuvine, la o ocazie festiva. Inca o data, de mare importanta vor fi paharele pentru servit, care trebuie sa fie impecabile, iar gazda de asemenea este de preferat sa arate impecabil si plina de zambet pentru a creste bucuria servirii unui vin de calitate intre prieteni.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-05-24 Vizualizari: 4087


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Servirea vinului la ocaziile speciale, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Lasati mereu liber accesul la cuptor/plita pentru ajustarile de ultim minut.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cresonul indian
Cresonul indian, numit si condurul doamnei sau nasturel este o planta originara din America de Sud, ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia e ca inghetata: daca nu o mananci repede, se topeste"
Bisanne de Soleil
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro