Tips & tricks
Asezarea corecta a servetelelor la masa

Binecunoscutele servetele folosite la servirea mesei au, de cele mai multe ori, un dublu rol, o data ele fiind menite sa aduca un plus estetic, adica avand un rol decorativ, si in al doilea rand dovedindu-si si functionalitatea pe durata servirii mesei, adica ajutandu-ne sa servim masa in conditii dintre cele mai civilizate.
Cei mai multi dintre noi folosim servetele de hartie, simpla sau colorata, dar exista si servete din material textil, de asemenea simple sau colorate, care pot aduce un plus de formalism la servirea mesei. In ambele situatii, se poate discuta atat despre avantaje cat si despre dezavantaje in utilizarea si asezarea estetica a servetelor la masa.
Servetele din material textil, de exemplu, sunt foarte cautate pentru mesele festive sau cele oferite de restaurantele cu pretentii si se preteaza de minune la servirea cu mare fast a meselor deoarece se pot plia in pozitii si forme care sugereaza clar eleganta, pastrandu-si bine forma data initial, mai ales daca sunt si apretate.
Servetelele de hartie se preteaza mai degraba meselor obisnuite, de familie, dar pot si acestea sa fie pliate in cele mai variate forme, de regula cu o tenta vesela, care sa binedispuna mesenii. De multe ori insa este nevoie de mai mult decat unul dintre aceste servetele deoarece apa sau alte lichide le distrug imediat si ai nevoie de un nou servetel pentru a putea servi restul mesei civilizat.
Servetelele de hartie sunt deci destinate meselor informale, iar cele din material textil se folosesc la mesele festive. Sigur ca este nevoie de mai multa munca si pregatiri pentru mesele festive, dar oricum in asemenea situatii se rezerva timp si energie suficienta pentru ca totul sa iasa perfect.
Dintre regulile cele mai des utilizate pentru asezarea si plierea servetelelor la masa merita amintite si urmatoarele:
- Indiferent daca e vorba de servetele de hartie sau din material textil, nu se lucreaza niciodata cu acestea decat daca avem mainile perfect uscate;
- Forma cea mai potrivita pentru plierea servetelelor la masa este patratul, dar exista si servetele fantezie si de aceea este bine sa se decida din start asupra tipului preferat la servirea mesei;
- Multe dintre servetele au doar o singura parte decorata si nu e deloc rau ca e asa deoarece acest lucru se poate dovedi de ajutor atunci cand dorim sa le pliem estetic la asezarea mesei;
- Daca se folosesc servete din material textil si se doreste ca ele sa fie pliate estetic, atunci este bine sa se apeleze la cele simple si nu decorate deoarece numai cele simple pot oferi un efect deosebit;
- Servetele din material textil pot asigura o impresie de fluiditate si eleganta la asezarea mesei pe cand cele din hartie reusesc mai intotdeauna sa aduca un plus de voie-buna si de functionalitate.
Cei mai multi dintre noi folosim servetele de hartie, simpla sau colorata, dar exista si servete din material textil, de asemenea simple sau colorate, care pot aduce un plus de formalism la servirea mesei. In ambele situatii, se poate discuta atat despre avantaje cat si despre dezavantaje in utilizarea si asezarea estetica a servetelor la masa.
Servetele din material textil, de exemplu, sunt foarte cautate pentru mesele festive sau cele oferite de restaurantele cu pretentii si se preteaza de minune la servirea cu mare fast a meselor deoarece se pot plia in pozitii si forme care sugereaza clar eleganta, pastrandu-si bine forma data initial, mai ales daca sunt si apretate.
Servetelele de hartie se preteaza mai degraba meselor obisnuite, de familie, dar pot si acestea sa fie pliate in cele mai variate forme, de regula cu o tenta vesela, care sa binedispuna mesenii. De multe ori insa este nevoie de mai mult decat unul dintre aceste servetele deoarece apa sau alte lichide le distrug imediat si ai nevoie de un nou servetel pentru a putea servi restul mesei civilizat.
Servetelele de hartie sunt deci destinate meselor informale, iar cele din material textil se folosesc la mesele festive. Sigur ca este nevoie de mai multa munca si pregatiri pentru mesele festive, dar oricum in asemenea situatii se rezerva timp si energie suficienta pentru ca totul sa iasa perfect.
Dintre regulile cele mai des utilizate pentru asezarea si plierea servetelelor la masa merita amintite si urmatoarele:
- Indiferent daca e vorba de servetele de hartie sau din material textil, nu se lucreaza niciodata cu acestea decat daca avem mainile perfect uscate;
- Forma cea mai potrivita pentru plierea servetelelor la masa este patratul, dar exista si servetele fantezie si de aceea este bine sa se decida din start asupra tipului preferat la servirea mesei;
- Multe dintre servetele au doar o singura parte decorata si nu e deloc rau ca e asa deoarece acest lucru se poate dovedi de ajutor atunci cand dorim sa le pliem estetic la asezarea mesei;
- Daca se folosesc servete din material textil si se doreste ca ele sa fie pliate estetic, atunci este bine sa se apeleze la cele simple si nu decorate deoarece numai cele simple pot oferi un efect deosebit;
- Servetele din material textil pot asigura o impresie de fluiditate si eleganta la asezarea mesei pe cand cele din hartie reusesc mai intotdeauna sa aduca un plus de voie-buna si de functionalitate.
Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-05-31 Vizualizari: 12649
Daca ti-a placut articolul Asezarea corecta a servetelelor la masa, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Pilaful si piureul se pot prepara si prin fierbere in lapte, suc de portocale sau alte metode inedite.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta