193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum a aparut ciocolata?

Cum a aparut ciocolata?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum a aparut ciocolata?
In America de dinainte de colonizare, boabele de cacao se macinau si se foloseau la prepararea unei bauturi amare, cu apa rece numita "xocalatl", de unde mai apoi se va trage si denumirea sub care cunoastem in prezent produsele de baza de cacao, adica "ciocolata".

Amerindienii nu indulceau mai deloc "ciocolata" lor rece decat foarte rar, cand adaugau putina miere de albine sau vanilie pentru a ameliora gustul destul de amar al bauturii pe baza de boabe de cacao. Intrucat aceasta bautura se consuma des peste zi, conchistadorii spanioli au preluat acest obicei si l-au adus la curtea regala de unde se va raspandi apoi in intreaga Europa.

Bauturile pe baza de cacao au avut intotdeauna un efect stimulator, iar europenii, foarte inventivi de felul lor, au inceput sa experimenteze mai intai cu apa calda si apoi cu diferite ingrediente la prepararea de bauturi tot mai placute ca gust. Nu peste multa vreme aveau sa apara si batoanele de ciocolata, nu foarte diferite de cele pe care le consumam si in prezent.

In intreaga Europa, afacerile cu cacao de import au inflorit, iar austriecii, englezii, spaniolii si francezii au dezvoltat o adevarata industrie a ciocolatei in foarte scurta vreme. Intreprinzatori celebri, precum Nestle, Cadbury sau Cailler si-au pus amprenta pe produsele lor unice inca din secolul al 19-lea, creand linii de productie de succes, care includeau si caramele, bomboane de ciocolata sau alte dulciuri foarte cautate.

In prezent, ciocolata si produsele pe baza de ciocolata sunt usor de gasit in intreaga lume, dar exista totusi serioase semne de intrebare asupra viitorului deoarece boabele de cacao necesita un climat special, bogat in ploi, dar si cu temperaturi mari, pentru a fi obtinute recolte bogate. Intrucat lumea este amenintata atat de schimbarile majore de climat cat si de incendii si alte calamitati naturale, se prea poate ca productia de boabe de cacao sa scada simtitor in anii care vor veni.

Tot mai multi producatori, altadata foarte seriosi, fac compromisuri si apeleaza la ingrediente de laborator, diminuand cantitatea de cacao organica si adaugand aditivi si aromatizanti identic naturali, iar asemenea tehnologii nu sunt nici pe departe sanatoase, punand in pericol sanatatea publica. Daca salvarea va veni de undeva, atunci tot cei care beneficiaza de pe urma consumului de cacao, adica oamenii, vor putea sa intreprinda actiuni cu efect pozitiv atat asupra climatului cat si asupra viitoarelor recolte de boabe de cacao.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-06-14 Vizualizari: 4457


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum a aparut ciocolata?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Herbes de Provence
Originare din Franta, asa cum ne indica si denumirea lor, Herbes de Provence sunt un amestec util de...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"In societatea noastra "fericirea" este un produs de casa!"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro